BiH
0

Solana: Lideri moraju uraditi ono što je njihov dio

FENA
Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je danas tokom posjete Sarajevu da je EU čvrsto opredijeljena da nastavi pomagati BiH na njenom putu prema evroatlantskim integracijama, ali da to neće biti dovoljno ukoliko i rukovodstvo naše zemlje ne uradi svoj dio posla.

Solana je nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH naglasio kako se reformski proces u našoj zemlji mora nastaviti jer će se samo tako BiH nastaviti kretati u pravom smjeru.

"Lideri moraju uraditi ono što je njihov dio, jer ovo je put s dvije strane. Ukoliko se radi na odgovarajući nači na vrijeme će biti donesene i odgovarajuće odluke," upozorio je Solana.

On je čestitao Bosni i Hercegovini na prijemu u Partnerstvo za mir, ocijenivši to još jednom potvrdom odlučnosti međunarodne zajednice da nastavi saradnju s Bosnom i Hercegovinom.

Solana je podsjetio da će brzina kojom će se Bosna i Hercegovina kao i ostale zemlje regiona kretati prema EU zavisiti od odluka koje vlasti budu morale donijeti uključujući njihovu punu saradnju s Haškim tribunalom i provedbu ključnih reformi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je nakon sastanka kako je Predsjedništvo opredijeljeno za put BiH prema evroatlantskim integracijama kao i nastavak provedbe reforme.

"Smatramo poziv za Partnerstvo za mir podrškom onome što smo uradili u proteklom periodu, ali i novim i ozbiljnim obavezama", kazao je Radmanović .