Religija u drugom planu
131

SNSD objavio snimak iz sječe badnjaka na kojem državni ministar finansija pjeva o Čiča Draži

N. V.
SNSD Banja Luka je na svom Facebooku objavio videosnimak iz sječe badnjaka jutros, što je stari pravoslavni običaj, međutim u jednom dijelu snimka se čuje da pjevaju pjesmu o Draži Mihailoviću, a što svakako nije dio tradicije, niti ima veze sa današnjim vjerskim praznikom.

Običaj je pozdraviti badnjak, zasuti žitom, prekrstiti vinom i zasjeći s tri udarca tako da padne na istok. No, članovi banjalučkog SNSD-a danas su, osim toga, zapjevali i poznatu četničku pjesmu te na taj način još jednom oskrnavili svoju vjeru i sveti dan.

Među njima je bio Srđan Amidžić, državni ministar finansija te Vlado Đajić, predsjednik Gradskog obora SNSD-a u Banjoj Luci.

Na snimku se vidi i čuje duhovna pjesma koja se pjeva na Badnjak te njihov odlazak do šume kako bi usjekli drvo, a u jednom trenutku okupljeni na cesti počinju pjevati pjesmu "Morem plovi jedna mala barka" koja slavi četničkog vojvodu Dražu Mihailovića.

Ministar Amidžić je podigao u vazduh i tri raširena prsta kao simbol četništva i tako dodatno degradirao ovaj važan pravoslavni praznik, ignorišući sve ono što ga crkva i religija uče, a to je da simbol pravoslavlja mogu biti samo tri spojena prsta kao metafora za jedinstvo Oca, Sina i Svetog Duha.

Istu grešku s podizanjem tri razdvojena prsta su napravili mnogi zvaničnici iz Republike Srpske, poput državnog ministra sigurnosti Nenada Nešića, i tako pokazali da religiju, za koju tvrde da su spremni sve dati, zapravo uopšte ne poznaju, niti poštuju.

Međutim, odveć smo i navikli da zvaničnici koriste svoje religije u političke svrhe i za lične interese, kao obračun sa pripadnicima drugog naroda s kojima žive u istoj državi. Stoga, ne čudi da su i Badnji dan unizili i proveli ga u duhovnom neznanju.