BiH
44

Snimak GoPro kamere: Ovako je izgledala akcija spašavanja ljudi iz KCUS-a "u plamenu"

Piše: M. N.
Uposlenici Unutrašnje službe zaštite imovine i osoba Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) te članovi Kluba spasavalaca 2000 i vatrogasci DVD Vratnik izveli su vježbu spašavanja pacijenata i nepokretnih pacijenata sa velikih visina, u urbanim sredinama. Pogledajte kako je to izgledalo na snimku GoPro kamere koja se nalazila na kacigi vatrogasca Fahrije Frlja.

Vatrogasci i spasioci u saradnji s osobljem KCUS-a pokazali su da su spremni pomoći u spašavanju pacijenata u nepredviđenim situacijama poput požara. KCUS je prvi klinički centar u BiH koji sprovodi ovaj program obuke, a u obuci će učestvovati 16 uposlenika Unutrašnje službe zaštite imovine i osoba KCUS-a. Za ovu vježbu pripremali su se osam dana.

Spasioci su demonstrirali spašavanje dva pacijenta, jednog sa slomljenom nadlakticom, a drugog s povredama vratne kičme. Spašavali su ih sa zgrade Onkologije koja je "bila zahvaćena požarom". Dok su vatrogasci "gasili požar" spasioci su sigurnosnim užadima osigurali pacijente i spustili ih na sigurno, odakle ih je preuzimalo osoblje KCUS-a.

U prethodnom dijelu vježbe vatrogasci su u rekordnom roku spasili dva pacijenta i osoblje pomoću jastuka koji su napuhali i na koji su sa drugog sprata pacijenti skakali.

Nakon vježbe, spasiocima koji su prošli obuku su dodijeljene diplome.