Vremenske neprilike
0

Snijeg i poledica stvaraju nevolje vozačima širom BiH

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
U većem dijelu Bosne i Hercegovine u nedjelju predvečer otežano se saobraća zbog snijega i poledice.

Regionalni put Glamoč - Rore - Drvar i dalje je zatvoren za sva vozila. Na svim planinskim prijevojima upotreba lanaca je obavezna. U nižim krajevima BiH mjestimično ima zaostalog snijega, a posebno upozorenje je na moguću poledicu na mostovima i prilazima tunelima.

Zbog zimskih uslova za vožnju u zavisnosti od vremenskih prilika i procjene policije na terenu može doći do zabrane kretanja bilo koje kategorije vozila. Vozačima se savjetuje maksimalno oprezna vožnja, prilagođena uslovima na putu i upozoravamo ih da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta u Jošanici (Vogošćanska petlja) saobraćaj je potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova u tunelu "Vranduk 2“ (M-17 Zenica - Nemila) saobraćaj se kroz tunel odvija usporeno jednom trakom naizmjenično.

Sanacioni radovi u tunelima i povremene obustave saobraćaja aktuelne su na putnim pravcima M-18 Miljevina - Brod na Drini (Miljevina), Gacko - Tjentište (tunela Vratar 1,2 i 3) i M-19 Drinjača - Zvornik (tuneli Zvornik 1 i 2).

Na graničnim prijelazima zadržavanja za sada nisu duža od 10 minuta.

Za šlepere i teretna vozila sa prikolicom zbog uvjeta za vožnju u Hrvatskoj na snazi je zabrana kretanja na graničnim prelazima Kamensko, Aržano, kao i na graničnim prijelazima prema Imotskom i Vrgorcu.

Sarajevo

Sanacija kolovoza i pločnika aktuelna je u ulici Tabašnica (od raskrsnice sa ulicom Skenderija do raskrsnice sa ulicom H. Kreševljakovića). Do završetka radova saobraćaj je obustavljen.

Do kraja ovog mjeseca izvode se radovi u ulici Novopazarska, zbog čega se u terminu od 08.00 do 16 sati saobraćaj odvija jednom trakom.

U toku je sanacija mosta preko rijeke Tilave u ul. Katera (općina Ilidža), zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce ( ul. 13.Juni - ul. Tunel - ul. Branilaca Donjeg Kotorca i obrnuto).

Na putnom pravcu Garež - Delijaš do kraja ove godine u terminu od 07.00 do 18 sati, povremeno se obustavlja saobraćaj za motorna vozila i pješake u intervalu od 60 minuta.

Banja Luka

  • Zbog izgradnje kružne raskrsnice u Banja Luci na M-16.1 na raskršću ulica Marije Dimič i I. G. Kovačića saobraćaj je obustavljen u ulici I. G. Kovačića od magistralnog puta M-16.1 do Srednjoškolske ulice i u ulici Dragana Bubića od objekta br. 2A do ulice I. G. Kovačića i dodatnom signalizacijom preusmjeren na alternativne pravce (do 15.1.2010.)

Autoput

A - 1 - Jošanica - Kakanj - u toku sanacioni radovi,zbog čega je povremeno zauzeta desna traka, obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Magistralni putevi

M-6 i M20

Do 20.12. radovi na ukrštanju magistralnih puteva, izgradnja kružnog toka u Trebinju i saobraćaj se odvija otežano.

M-16.2

Prozor - Jablanica – sanacija klizišta i sanacija tunela "Jasen", jedna traka u funkciji.

M-18

Miljevina - Brod na Drini, zbog radova u tunelu Miljevina jedna traka u funkciji, postavljeni semafori.

Olovo - Kladanj - izgradnja mostova i tunela Kladušnica, Stupčanica i Bjelava, od 08 do 18 sati povremene obustave u trajanju od 10 do 15 minuta.

M-19

Drinjača - Zvornik - u terminu od 06.00 do 22 sata izvode se radovi u tunelima Zvornik 1 i 2 - povremene kraće obustave saobraćaja.

M-20

Gacko - Foča - sanacija tri tunela (Vratar 1,2 i 3) u terminu od 07.00 do 17 sati, saobraća se jednom trakom (postavljeni semafori); u zoni klizišta izvode se radovi zbog čega u vremenu od 7 do 15 sati dolazi do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja. Na prijevoju Čemerno zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere

Regionalni putevi

R - 462 Gradačac - Ormanica, izgradnja trotoara u mjestu Mionica,jedna traka u funkciji. R - 458 Površnica - Lopare, sanacija mosta, teretna vozila i autobusi preusmjeravaju se na magistralni put M-18 Lopare; - Priboj - Banj Brdo - Tuzla, dok su vozila do 3,5 tone preusmjerena na izgrađenu saobraćajnicu blizu mosta. R - 474 Ukrine - Vijaka, zbog oštećenja kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na GP Brčko - Gunja dozvoljen je dvosmjerni promet vozilima mase do 9 tona (na mostu preko rijeke Save), a kontrolirani jednosmjerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak izmedju vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila, mostom Brčko - Gunja ograničena je na 40 km/h.

Zabrane

M-16.4 Novi Travnik - Bugojno - zabrana za teretna vozila iznad 7,5 tona. M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje - zabrana za teretna vozila iznad 12 tona. M-20 Gacko - Tjentište (preko prijevoja Čemerno), zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, saopćeno je iz BiHAMK-a.