BiH
0

Smrću Milana Babića ICTY izgubio najvrednijeg svjedoka u predmetima u vezi sa ratnim zločinom u Hrvatskoj

FENA
Haški osuđenik Milan Babić, politički čelnik pobunjenih Srba u Hrvatskoj 90-ih, koji je u nedjelju izvršio samoubistvo u pritvoru Haškog suda (ICTY), bio je najvredniji svjedok Tužiteljstva ICTY-a u predmetima u vezi sa ratnim zločinima u Hrvatskoj i njegov odlazak negativno će se odraziti na snagu dokaza optužbe u tim predmetima, ocijenili su u ponedjeljak pravni stručnjaci i promatrači suđenja u Den Haagu.

"Njegovo samoubistvo u velikoj će se mjeri odraziti na predmete. Njegova ranija svjedočenja sačuvana su u spisima dokaza i koristiće se i ubuduće, ali mislim da će to biti udarac optužbi, posebno na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću", ocijenio je u telefonskom razgovoru iz Den Haaga Edgar Chen, pravni stručnjak Koalicije za međunarodnu pravdu (ICJ), američke nevladine organizacije koje prati suđenja ICTY-a.

Babić je pokajnik istoga "predsjedničkog ranga" kao i Biljana Plavšić, ali je njegov doprinos ICTY-u daleko veći, ocijenio je.

"Babić je u tome bio od početka. Njegovo je svjedočenje bilo od apsolutno kritične važnosti, posebno u Miloševićevu slučaju, kada je razotkrio uspostavu paralelne strukture vlasti i kontrolu iz Beograda", kazao je Chen.

Politički savjetnik glavne tužiteljice Jean Daniel Ruch, koji trenutačno zamjenjuje glasnogovornicu Tužiteljstva, nije želio komentirati gubitak Babića kao svjedoka optužbe.

"Naravno da žalimo zbog gubitka svakog ljudskog života, to je tragedija, no ne želim komentirati predmete i posljedice. Naša je politika da ne komentiramo predmete", kazao je Ruch.

Kako se saznaje iz neslužbenih izvora u Den Haagu, Babić je u ćeliji pritvora ICTY-a bio provjeravan svakih 30 minuta i nije stavljan pod pojačani nadzor, jer nije bilo nikakvih naznaka da bi mogao sebi učini nažao. Čuvari su ga obišli u 18:00 sati, a kada su došli u 18:30 našli su ga mrtvog, saznaje se. Predsjednik ICTY Fausto Pocar naložio je da se provede istraga.

"Pretpostavljam da je Babić u pritvoru držan odvojeno od ostalih pritvorenika. Već je svjedočio protiv Martića, ranije protiv Miloševića, očekivalo se da svjedoči protiv Šešelja. Nije mogao biti zajedno s njima, od ranije se nije slagao s tim ljudima", izjavio je Edgar Chen.

Zagrebački advokat Goran Mikuličić, s bogatim haškim iskustvom, ocijenio je da je Babić bio tretiran kao jedna od "osjetljivijih" pritvorenika, koji se provjeravaju svakih pola sata.

"Kada zatvorska uprava procjeni da netko zapada u psihotično, suicidalno stanje, odredi mu se 24-satni nadzor. Pretpostavljam da takvih signala uprava Timothya McFadena sada nije dobila jer bi postupila kao i ranije", kazao je Mikuličić.

Ocijenio je da će zbog Babićeve smrti, njegov iskaz suđenju Martiću imati manju vrijednost ali će se i dalje koristiti. "Njegov iskaz imat će manju vjerodostojnost i težinu nego da je kompletiran. No vijeće će ga svakako koristiti", rekao je.

Na budućim procesima Babićev iskaz koristiće se kao dokaz u pisanom obliku. "No, jedna je stvar kad vi imate čovjeka u sudnici, a druga kada čitate njegov iskaz", zaključio je Mikuličić.

Babić je 27. siječnja 2004. priznao krivicu za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti počinjen protiv hrvatskih civila na okupiranim teritorijima u okviru udruženog zločinačkog pothvata srpskog vodstva s ciljem stvaranja jedinstvene srpske države.

Na priznavanju krivice izrazio je duboko kajanje zbog srpskih zločina i zatražio oprost od hrvatskog naroda. Njegov advokat, Nijemac Peter Michael Mueller, u više navrata je izjavljivao da je Babić jedini visoki srpski dužnosnik čije je kajanje bilo "iskreno", dok su to ostali učinili iz oportunističkih razloga kako bi ishodili manje kazne.

Babić je pravomoćno osuđen na 13 godina zatvora, a ICTY je tajio mjesto na kojem je odsluživao kaznu.