69 ubijenih
669

Služen parastos Srbima stradalim u Zalazju 1992.: Porodice 28 godina traže pravdu

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U srebreničkom selu Zalazje danas je služen parastos i položeno je cvijeće na groblje na kojem je ukopano 69 srpskih civila i vojnika koji su stradali na Petrovdan 1992. godine.

Ovim povodom služen je parastos kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje, ali uz poštovanje epidemioloških mjera. Parastos je služen i žrtvama iz ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943. godine.

Cvijeće na groblje žrtava položio je i srebrenički načelnik Mladen Grujičić. Ovom prilikom on je djelimično ponovio ono što je rekao prije nekoliko dana kada je upitan da prokomentariše negiranje genocida u Srebrenici među političkim predstavnicima srpskih vlasti.

"Nakon 28 godina mi sa ovog svetog mjesta gdje su Srbi ginuli kroz vjekove šaljemo poruku da niko za te zločine nije odgovarao. Ono što je sramno i porazno za one koji bi trebali da dijele pravdu jeste da selektivno dijele pravdu i da se stavljaju uvijek na stranu jednog naroda. Na taj način produbljuju jaz između naroda jer mnogo bi jednostavnije bilo pričati u prošlosti ukoliko bismo imali pravdu i na jednoj i na drugoj strani. Ovdje su ljudi ginuli na praznike, na svoje krsne slave kada su bili nespremni i nisu očekivali napade. U vrijeme dok je Srebrenica bila zaštićena zona u srpskim selima je stradalo najviše srpskog stanovništva. Porazno je da niko nije odgovarao za to jer u svakom sukobu postoje zločinci i s jedne i s druge strane. Ne može se samo suditi jednom narodu, a da drugi narod bude žrtva", kazao je Grujičić.

Današnjem parastosu prisustvovao je i predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Milan Torbica. On je rekao da iz Zalazja uvijek putuje ista poruka, a to je da niko nije odgovarao za zločine u ovom selu. Kako kaže, predstavljena je lažna slika o ratu koji se vodio na prostorima bivše Jugoslavije.

"Mi Srbi smo unaprijed označeni kao krivci. Na današnji dan prije 28 godina u selima Zalajze, Zagoni i Sase ubijeno je 69 civilna. Samo u Zalazju njih 46, i to na praznike. Pa vidite oni nemaju ni vjeru. To govori o njima, a ne o nama. Nažalost, za ovo niko nije odgovarao, pa ni njihov vođa Naser Orić. Kažu da u ratu prvo mora da se ubije istina pa i kod nas je ubijena. Na našu sreću ona posljednjih godina sve više izlazi na vidjelo", rekao je Torbica.

Tragičnog Petrovdana 1992. godine osim 69 poginulih, nestala su 22 Srbina od kojih je sedam bilo živih. Od 22 nestala, deset ih je pronađeno i ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju.

Posmrtni ostaci stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije. Deset nestalih još nije pronađeno i njima se gubi trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Među onima koji tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih je i Jovana Zekić koja je u ratu izgubila svog oca Obrada Vasića.

"Kao da smo se pomirili sa sudbinom, ali opet nadamo se da ćemo pronaći nešto. Ne znam ništa niti imam odgovore, a nemamo kome ni da se obratimo. Ko zna do kad ćemo tragati", poručila je Zekić.