12. juli
87

U selima oko Srebrenice i Bratunca danas se obilježava 31 godina od zločina nad Srbima

D. Be.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Danas se obilježava 31. godina od zločina nad Srbima koji su počinjeni u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni.
Pomen stradalim Srbima biće služen u crkvi u Srebrenici, dok će počast biti odata na groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači, Sasama i Zalazju.

Tada je ubijeno 69 osoba, civila i vojnika, a nestale su 22. Njih 10 je pronađeno u masovnoj grobnici na Zalazju prilikom traženja bošnjačkih žrtava iznad naselja Vidikovac, a njihovi ostaci su ekshumirani 10. juna 2011. godine. Nakon više od godinu ostaci su identifikovani i sahranjeni.

Danom sjećanja, u Bratuncu će biti obilježeno i stradanje ukupno 2.267 Srba iz Podrinja tokom proteklog rata.

Podsjetimo da je jučer u Potočarima kod Srebrenica ukopano 30 posmrtnih ostataka žrtava genocida nad Bošnjacima. Nažalost, samo nekoliko sati nakon kolektivne dženaze u Srebrenici je održan koncert u blizini crkve uz glasnu muziku.

Reporter Klix.ba je sinoć javio da su se i mnogi lokalni Srbi bunili zbog održavanja koncerta 11. jula rekavši da nije u redu da se provocira dodajući da nije primjereno i zbog toga što se sutra (danas) obilježava godišnjica stradanja Srba na ovim prostorima.