BiH
8

Slučaj "Zubac": Uskoro saslušanje novih svjedoka i odluka Tužilaštva BiH

Piše: F.V.
Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić izjavio je za Klix.ba da će uskoro biti ispitano nekoliko novih svjedoka u vezi s istragom protiv direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji se terete za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Tužilaštvu BiH dostavljen je sredinom aprila ove godine zapisnik o saslušanju Gorana Zupca, koji su iz SIPA-e sedmicama odbijali dostaviti postupajućem tužiocu Miroslavu Markoviću.

"Uskoro će biti ispitano još nekoliko svjedoka, koje je u svom iskazu predložio osumnjičeni, nakon čega će tužilac donijeti tužilačku odluku u navedenom predmetu ", rekao je Grubešić.

Zubac je osumnjičen da nije poduzeo sve radnje koje su mogle spriječiti teroristički napad na zgradu Predsjedništva BiH 7. februara ove godine kada su u glavnom gradu izbile masovne demonstracije.

Kako je krajem februara državni tužilac Marković naveo u svom dopisu Nezavisnom policijskom odboru BiH, Zubac je odbio zahtjev direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela za angažmanom jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu, za specijalnu podršku koja je, u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Državne agencije za istrage i zaštitu, obučena i opremljena za samostalno djelovanje protiv raznih oblika terorizma, i u situacijama kada nije dovoljno ili je nepouzdana upotreba osnovnih policijskih i kriminalističkih snaga u sigurnosnom i drugim smislovima.

Prvi čovjek SIPA-e odbio je intervenisati prilikom napada na zgradu Predsjedništva BiH, iako je prvi čovjek Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović depešom tražio pomoć. Smatra se kako je Zubac na taj način prekršio član 11. Zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela.