BiH
0

Sljedeće sedmice: Osam suđenja za ratne zločine

Sarajevo-x.com/BIRN
Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH naredne sedmice nastavlja se suđenja protiv 24 osobe.

Nastavak suđenja Šefiku Aliću, prema optužnici bivšem oficiru za bezbjednost bataljona 'Hamze' 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), predviđen je za 23, 24. i 27. juli.

Tužilaštvo BiH smatra da je Alić propustio istražiti i kazniti ubistva četiri ratna zarobljenika pripadnika Vojske Srpske Krajine tokom zajedničke akcije ABiH i vojske Republike Hrvatske u augustu 1995. godine. U optužnici stoji da je ubistva počinio Tewfik Al Harbi, koji nije bio pripadnik ABiH, ali je učestvovao u akciji.

U prva tri dana naredne sedmice trebalo bi biti okončano suđenje Kreši Lučiću, bivšem zapovjedniku Vojne policije Hrvatskog Vijeća Obrane (HVO) optuženom za zločine na području općine Kreševo. Odbrana je najavila saslušanje dodatnih svjedoka.

Nastavak suđenja jedanaestorici bosanskih Srba optuženih za genocid u Srebrenici zakazan je za 25. i 26. jula, kada Odbrane nastvaljaju dokazni postupak.

Prema navodima optužnice, optuženi su saučestvovali u strijeljanju oko 1.000 Bošnjaka u skladištu u selu Kravica kraj Srebrenice u julu 1995. godine.

Još jedno suđenje za zločine počinjene nakon pada Srebrenice, nastvalja se 24. jula. Optuženi Zdravko Božić, Mladen Blagojević, Željko Zarić i Zoran Živanović terete se da su noći 13. na 14. juli 1995. godine “učestvovali u premlaćivanju i maltretiranju” zarobljenih Bošnjaka u školi u Bratuncu. U optužnici stoji i da su ubili pet zarobljenika koji su pokušali pobjeći.

Suđenje Marku Radiću, Damiru Brekalu, Draganu Šunjiću i Mirku Vračeviću, bivšim pripadnicima HVO-a optuženim za zločine u logoru Vojno kraj Mostara, nastavit će se 23. i 27. jula.

Također se nastavlja, 23. jula, suđenje Željku Leleku, optuženom za protjerivanja, prisilna zatvaranja, ubistva i silovanja u Višegradu tokom 1992. godine.

Odbrana nastavlja izvođenje dokaza, 24. jula, na suđenju Nenadu Tanaskoviću, također optuženom za zločine u Višegradu.

Za 27. juli zakazan je nastavak suđenja Jadranku Paliji , optuženom za ubistva, silovanja, te psihičko i fizičko zlostavljanje civila u Sanskom Mostu u periodu od 1992. do 1995. godine.