BiH
0

Skupština RS 13. marta o garanciji za zaduženje od 150 miliona eura

FENA
Parlament Republike Srpske (RS) trebalo bi da na sjednici 13. marta u Banjoj Luci da garancije RS za kreditno zaduženje javnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) po projektu izgradnje prve faze autoputa Banja Luka - Doboj, u iznosu od 150 miliona eura.

Odluku je danas utvrdila entitetska vlada, a dobijenim kreditnim sredstvima finansirala bi se izgradnja dionice autoputa u dužini od 37 kilometara između Doboja i Prnjavora, što predstavlja istočnu dionicu autoputa Banja Luka-Doboj.

Nakon što parlament odobri ovo zaduženje, krajem marta u Banjoj Luci trebalo bi da se potpiše ugovor o kreditu Autoputeva RS s EBRD-om.

Do 27.aprila otvoren je međunarodni tender za prikupljanje ponuda potencijalnih izvođača radova.

Iako entitetski premijer Aleksandar Džombić optimistično najavljuje početak radova već za maj, treba napomenuti da nakon zatvaranja tendera predstoji proces ocjene pristiglih ponuda i rok za eventulne žalbe.

Nešto oprezniji je ministar saobraćaja i veza Nedjeljko Čubrilović koji kaže da je realnije da radovi počnu u juli mjesecu.

O mogućem učešću domaćih firmi u tom projektu, kroz konzorcij koji bi formirale, danas se razgovaralo na sastanku koji je organizirao predsjednik RS-a Milorad Dodik s predstavnicima građevinskih preduzeća, Privredne komore i Vlade RS-a.

"Dogovorili smo se da se u okviru Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a okupe vlasnici i menadžment ovih preduzeća i da razgovaraju o mogućnosti zajedničkog nastupa na nekim poslovima u RS, Federaciji BiH, regionu i šire, kako bi poboljšali rad građevinskog sektora", tvrdi Dodik.