BiH
1

Skupština izglasala nepovjerenje vladi BPK Goražde

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj 5. vanrednoj sjednici većinom glasova izglasala je nepovjerenje kantonalnoj vladi.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja pokrenuli su poslanici SDP-a i SBB-a BiH uz obrazloženje da Vlada ne ispunjava preuzete obaveze prema socijalnom sektoru, zdravstvu, policiji, obrazovanju, poljoprivredi, stambenoj politici, studentima i boračkoj populaciji.

Iako su poslanici SDA smatrali da današnja sjednica nije zakazana u skladu s Ustavom, zakonom i Poslovnikom o radu Skupštine, smatrajući da ne stoje ni primjedbe na rad Vlade, ona je ipak održana.

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona Alija Begović, iznoseći niz argumenata, odlučno je demantovao sve primjedbe koje se u inicijativi stavljaju na teret Vladi BPK-a, ocjenjujući ih neutemeljenim i netačnim.

"Unatoč tome što smo zatekli vrlo loše stanje i veliki broj neplaćenih obaveza, nerealiziran transfer općinama za pet od šest mjeseci, neplaćene usluge iz februara u vezi s prirodnom nesrećom, neplaćene tranše za fakultete za školsku 201./2013. godine i drugo, sve svoje obaveze redovno izvršavamo, a između ostalih i obaveze prema korisnicima socijalne zaštite izvršavaju se redovno i u punom obimu", kazao je, između ostalog, Begović.

"Pored velikih finansijskih teškoća u kojima se BPK nalazi, redovno se izmiruju sve obaveze koje se odnose na poboljšanje statusa boračkih populacija, kao i obaveze prema RVI proistekle iz skupštinske Odluke a koja se odnosi na isplatu razlike invalidnine umanjene ili ukinute u postupku revizije. Izmireni su i svi studentski krediti te završene pripreme za izgradnju zgrade za mlade", dodao je on.

Istakao je da se zbog nedoznačavanja sredstava s viših nivoa vlasti nisu mogli realizirati planirani programi podsticaja za industriju, obrt, poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam, te naglasio da se ipak uspio realizirati dio programa podsticaja za poljoprivredu.

Kad je riječ o osiguranju granta od Vlade Federacije, po Begovićevim riječima, bezuspješni su bili svi pokušaji i napori Vlade BPK-a da se sastanu s premijerom Federacije BiH.

"Ovim činom oni su diskreditirali i ponizili sve građane BPK-a, i Vlada BPK-a ne može na sebe prihvatiti odgovornost za zanemarivanje građana BPK-a i njihovih zakonskih prava od Vlade Federacije. Intervenirali smo i posredstvom ambasadora, OSCE-a i na druge načine, ali bezuspješno, jer se neki zvaničnici postavljaju iznad i naroda i zakona", kazao je Begović.

Uprkos svim argumentima, nova skupštinska većina na kraju je ipak sa 16 glasova "za", bez glasova protiv i suzdržanih, izglasala nepovjerenje Vladi BPK-a. Inicijativu su podržali poslanici SDP-a (6) , SBB-a (3), LDS-a (3), BPS-a (3) "Sefer Halilović" te poslanica Stranke za BiH Sevda Popović. U vrijeme glasanja poslanici SDA su napustili sjednicu ocjenjujući je neustavnom te najavili da će vezano za način njenog zakazivanja, podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Dosadašnja Vlada BPK-a smijenjena je nakon pet mjeseci rada. Imenovana je 19. juna ove godine, četiri dana nakon što je izglasano nepovjerenje vladi pod vodstvom SDP-a.