Kanton Sarajevo
0

Školama se savjetuje odgoda ekskurzija i škola u prirodi

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo uputilo je danas dopis direktorima svih osnovnih i srednjih škola s područja ovog kantona u kojem ih, zbog opasnosti od virusa svinjske gripe, upućuje da do daljnjeg odgode sve ekskurzije i škole u prirodi.

Pomoćnica u ovom ministarstvu Sabaheta Zvizdić potvrdila je Feni da se upute odnose na ekskurzije i škole u prirodi i u inozemstvu i u BiH.

Imajući u vidu činjenicu da je većina škola odredila da ovogodišnja destinacija učeničke ekskurzije bude neka od evropskih zemalja (Italija, Španija, Grčka i druge), a u nekima od njih su već registrovani slučajevi zaraze virusom svinjske gripe, javlja se veća mogućnost izlaganja učenika ovom virusu.

  • Sve veća zabrinutost roditelja, koja je opravdana brzinom širenja navedenog virusa, ali isto tako i zvanično saopćenje Svjetske zdravstvene organizacije koje je rezultiralo proglašavanjem najvišeg stepena opasnosti u nekim zemljama, nameće nam veliku odgovornost kada je u pitanju zdravlje djece, te smo se zbog svega toga odlučili na ovakvu reakciju. Očekujemo da ćete trenutnu situaciju shvatiti vrlo ozbiljno, te da su nam zdravlje i životi djece na prvom mjestu, te u tom smislu zahtijevamo da se pridržavate ovog uputstva, kaže se u uputama direktorima srednjoh i osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo.