BiH
0

Škola citologije u Poliklinici Sunce Agram

Klix.ba
U prostorijama Poliklinike Sunce Agram je održana Škola citologije koja je trajala tri dana kao i stručno predavanje prema pravilima Ljekarske komore.

Citodijagnostika, kao specifična grana dijagnostike, danas je nezaobilazna i nezamjenjiva u detekciji i ranoj dijagnozi premalignih i malignih bolesti. U kliničkoj obradi simptomatskih bolesnika ima prednost u odnosu na srodne dijagnostičke postupke, jer pruža brzu orijentaciju i često definitivnu dijagnozu, pri čemu štedi i vrijeme i novac. Treba naglasiti, kako je temelj za poznavanje, izvođenje i razumijevanje citoloških vještina dobro poznavanje morfologije.

Kako kod nas, nažalost, ne postoji dovoljan broj citologa zahtijevana je dodatna edukacija na ovom polju. Tako se na prijedlog mladih ljekara javila ideja o organiziranju "Škole citologije - Osnove hematološke citologije" za ljekare koji se bave hematologijom, u saradnji Roche doo Roche Ltd i Poliklinike Sunce Agram.

Prim. dr. Nina Jurić ovom prilikom je napisala praktikum, čija je osnovna namjena da ponudi osnovne činjenice, bude podsjetnik na Školu citologije i temelj za naredne edukacije. Škola je upriličena u prostorijama poliklinike i trajala je tri dana.

Nakon završene edukacije PSA je, u saradnji s kompanijom Roche organizirala i stručno predavanje bodovano prema pravilima Ljekarske komore.

Predavanje je održano u konferencijskoj sali Poliklinike Sunce Agram 09. jula 2012. godine u 19:00 sati. Iako je SFF u žiži interesovanja, mediji i gosti su prepoznali značaj ovog događaja te svojim dolaskom uljepšali predavanje, nakon kojeg je bio organizovan i ugodan koktel.

Teme su bile:

  1. "Citologija u hematološkoj praksi - najčešće dileme", predavač doc. dr. sci Ika Kardum Skelin, Klinička bolnica Merkur Zagreb.

  2. "MabThera okosnica uspjeha tretmana Non-Hodgkin limfoma i Hronične limfatične leukemije", predavači prim. dr. Aida Dizdarević i

mr. sci. dr. Lejla Burazerović, Klinika za hematologiju KCUS.

Moderator diskusije je bila uvažena prof. dr. Lidija Lincender-Cvijetić.