BiH
0

Sjećanje na Hirošimu

Sarajevo-X
Na današnji dan prije 58. godina na Hirošimu je bačena atomska bomba od koje je život izgubilo više od 220 hiljada ljudi.

Povodom obilježavanja 58. godišnjice eksplozije atomske bombe u Hirošimi se okupilo oko 40 hiljada ljudi koji su minutom šutnje odali počast žrtvama te tragedije. Gradonačelnik Hirošime indirektno je pozvao američkog i sjevernokorejskog predsjednika te čelnike svih nuklearnih sila da posjete njegov grad i upoznaju se sa stvarnošću nuklearnog rata.

"Život u svijetu bez nuklarnog naoružanja, kakvog toliko žele oni koji su preživjeli Hirošimu izgleda da je sve dalji i dalji. Mnogi sve više osjećaju strah da će tanki tamni oblaci nad nama ponovo promijeniti svoj oblik u oblik glive." - rekao je u svom govoru gradonačelnik Hiroshime Tadatoshi Akiba. U 8 sati i 15 minuta po lokalnom vremenu oglasilo se zvono koje je označilo trenutak kada je američka atomska bomba eksplodirala.

Hiljade bijelih golubova pušteno je za vrijeme tradicionalne ceremonije. Od eksplozije ili njenih posljedica umrlo je više od 220 hiljada ljudi.

Nakon što je 6. avgusta 1945. bomba pala na Hirošimu, tri dana poslije bačena je i na Nagasaki.