BiH
3

Sjećanje na građane Dobrinje poginule u redu za vodu

FENA
Delegacija Kantona Sarajevo odala je danas počast i položila cvijeće na spomen-obilježje žrtvama masakra u Osnovnoj školi “Skender Kulenović” na Dobrinji.

Na ovom mjestu, prije 19 godina, u redu za vodu od rasprskavajućeg dejstva granate smrtno je stradalo sedam stanovnika Dobrinje, dok ih je 12 teže i lakše ranjeno.

Poginuli su Kenan Čizmić, Rešad Imamović, Izet Kadić, Sulejman Mehmedović, Bahrija Sijerčić, te Nura i Safet Lončar.

Prisutni su se prisjetili ovog tužnog događaja koji se desio kobnog 18. juna 1995. godine. Na ruševinama škole se nalazila pumpa i ljudi su dolazili da sipaju vodu. Bilo je oko 11.10 sati kada je na ovo mjesto pala granata koja je pokosila sve ljude iz reda za vodu. I danas živi svjedoci ovog masakra ne mogu sakriti svoje ogorčenje zbog činjenice što još niko nije procesuiran za ovaj zločin.

Na spomen-obilježju žrtvama masakra koji se nalazi u atriju škole su napisana i imena Denisa Bosankića i Misada Hodžića, učenika ove škole koji su u ovim najtežim godinama poginuli na Dobrinji. Spomen obilježje je izgrađeno 1999. godine kako bi nove generacije učenika podsjećalo i educiralo o svemu onome šta se dešavalo tokom agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Pored predstavnika Kantona Sarajevo, obilježavanju godišnjice masakra prisustvovale su i delegacije Grada, Općine Novi Grad, predstavnici škole te porodice, rodbina i prijatelji ubijenih stanovnika Dobrinje, saopćila je Pres služba KS-a.