Djetinjstvo u prahu, kuće u prahu...
531

Sjećajući se rata, uz suze i smijeh predstavljena knjiga "Djetinjstvo u ratu"

Piše: Tatjana Sekulić
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U punom Domu mladih u Sarajevu večeras je održana promocija knjige "Djetinjstvo u ratu", autora Jasminka Halilovića. Uz suze i smijeh stotine prisutnih prisjetili su se odrastanja u ratu, straha, gladovanja, sitnih želja koje su tada bile nemoguće, ali i druženja, igara i sklapanja velikih prijateljstava.

Promocija knjige počela je iščitavanjem kratkih sjećanja Sarajlija koji su odrstali u ratu.

"Leća, suze, strah, mrak, žeđ, hladnoća i lice moje majke bez osmijeha"; "Djetinjstvo u ratu je kad imaš simpatiju u školi i ona pogine od granate"; "Traženje makarona u tanjiru vode"; "San o autiću za igru"; "To je djetinjstvo u prahu... Mlijeko u prahu, jaja u prahu, kuće oko nas u prahu..." - samo su neka sjećanja 1.100 ljudi, koji su djetinjstvo proveli u Sarajevu, gladujući i strahujući, sanjajući o miru, igračkama i čokoladama.

Mnogi koji su odlučili svoja sjećanja podijeliti sa svima i objaviti u knjizi, danas više ne žive u Sarajevu, ali se njih nekoliko putem videolinka obratilo prisutnima na promociji knjige.

Selma Tanović, koja danas živi u Francuskoj, tokom rata je pisala dnevnik, a dijelovi iz njene čuvane sveske u kojoj su ostali zapisani događaji, sjećanja i emocije objavljeni su u knjizi "Djetinjstvo u ratu".

"Plakala sam dok sam čitala knjigu. Prisjetila sam se svega. A, danas neka druga djeca sanjaju slatkiše, pod granatama idu u školu, žive u strahu...", kazala je Tanović.

Svoja sjećanja iz rata s prisutnima je podijelio i Oggi Tomić, koji danas živi u Engleskoj. Tokom rata on je boravio u domu za djecu bez roditeljskog staranja, jer ga je majka po rođenju napustila.

"Iako je bilo teško, nosim ipak i neka veoma lijepa sjećanja. Stekao sam prijatelje za cijeli život. Sjećam se da su nas zvali domcima, gledali su na nas kao na neke loše osobe. Ali nije tako. Mnogi od nas žele da postanu nešto, a ja sam to i dokazao time što sam uspio u životu. Završio sam fakultet, uspješno se bavim svojim poslom, oženio sam se... Svako dijete, čak i ako živi u domu za djecu bez roditeljskog staranja treba pratiti svoje snove", poručio je Oggi.

Na promociju su došli i mnogi koji danas žive van BiH, a Ivana, koja je ranjena u Sarajevu 1993. godine, te je 1994. odselila u Hrvatsku, prvi put je nakon 19 godina došla u svoj rodni grad, kako bi prisustvovala promociji knjige.

"Djetinjstvo u ratu" je interaktivni projekt Jasminka Halilovića pokrenut 2010. godine. Ideja je bila da se mozaikom kratkih sjećanja predstavi kolektivno iskustvo odrastanja u ratu.

U prvom dijelu knjige je analiza sadržaja i sjećanja iz rata autora Jasminka Halilovića. U drugom dijelu su kratka sjećanja 1.100 ljudi odraslih u ratu, dok se u trećem dijelu nalaze zapisi iz dnevnika, crteži, fotografije i brojne druge uspomene učesnika u projektu...

"U junu 2010. odlučio sam uputiti otvoreni poziv ljudima koji su dio odrastanja proveli od 1992. do 1995. u Sarajevu da se jave i daju kratak odgovor (do 160 znakova) na pitanje "Šta je za tebe djetinjstvo u ratu?", ujutro je trebao biti objavljen tekst na portalu Klix.ba i ja nisam mogao zaspati. Kada sam ustao krenuo sam po pasoš i već tada su mi počele stizati poruke. Taj dan sam dobio 150 poruka, a narednih dana su neprestano pristizale. Moja soba je bila puna papira, Razvrstavao sam, analizirao, pisao... Na kraju je od toga nastala knjiga", ispričao je Halilović.

Knjigu "Djetinjstvo u ratu" možete naručiti preko stranice djetinjstvouratu.com po cijeni od 50 KM. Za učesnike u projektu cijena je 15 KM.