Tehnički problem
28

Sivro tvrdi da je onemogućen izlaz iz škole njegovoj kćerki, direktorica poručila da to nije tačno

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja u KS Saudin Sivro je kazao da je njegovoj kćerki koja je u invalidskim kolicima namjerno onemogućeno korištenje lifta u JU Vladimir Nazor, dok direktorica Centra kaže da je u pitanju bio tehnički problem i da je dogovoreno rješenje.

Položaj osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini često jeste diskriminatoran, a onemogućavanje osnovnih životnih prava njima je skoro svakodnevnica. Saudin Sivro je ustvrdio da je njegovoj kćerki namjerno onemogućeno korištenje lifta zbog čega nije mogla izaći iz škole koju je pohađala taj dan.

On je ispričao da se sa tim problemom njegova kći Merjem susrela prvi dan škole, ali i jučer, treći dan škole. Naime, Merjem je 100 posto invalid, u kolicima je i potreban joj je lift kako bi došla i otišla sa nastave. Ona je učenica 3. razreda Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, a zbog, kako je kazao, zaključanih vrata između ove škole i JU Vladimir Nazor nije mogla liftom sići nakon nastave.

"Prvi dan škole joj je nenajavljeno onemogućen prolazak kroz JU Centar ˝Vladimir Nazor˝ Sarajevo i spuštanje liftom te škole. Isto se desilo i danas, trećeg dana u ovoj školskoj godini."

Direktorica JU Vladimir Nazor Maida Idrizović koju je Sivro optužio da je zaključala ta vrata kaže da je u pitanju bio problem tehničke prirode i da djevojčici uopšte nije bio onemogućen izlazak i ulazak.

"Bio je tehnički problem kod ulaska i izlaska, problem je u kartici koja otvara vrata, a ne ono što se tvrdi. Ta brava nekad radi, nekad ne, a u javnosti se halabuka digla zbog nečeg sasvim drugog", kazala je direktorica ove javne ustanove.

Također je dodala da je pronađeno i rješenje, odnosno da će brava biti popravljena i osposobljena kako se ovakve stvari više ne bi dešavale.

Sivro je na svom Facebooku također rekao da je ona potpisala neke diskriminirajuće dokumente. Idrizović je objasnila da postoji dokument kojim je zabranjeno da treća lica koriste lift bez ičijeg odobrenja, ali ne i djeci sa kolicima jer je upravo zbog njih taj lift i napravljen.

O svemu je obaviješten i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić kod kojeg su danas na razgovor otišle direktorica JU Vladimir Nazor i Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje koji su zajedno dgovorili, kako nam je rekla Idrizović, rješenje tehničkog problema, ali i nekih drugih kao što je ko smije ući sa djetetom u školu i dozvoljavanje roditeljima da uđu što je ranije bilo zabranjeno epidemiološkim mjerama.

Nepristupačnost ustanova i institucija za osobe sa invaliditetom je uobičajen problem u Bosni i Hercegovini, rijetko koja ustanova im je prilagođena pa tako ni škole. Problem posebno nastaje kada škole za koje se podrazumijeva da trebaju imati lift i pojednostavljen pristup osobama sa invaliditetom to nemaju, kao što je Zavod Mjedenica u Sarajevu gdje lift ne radi već neko vrijeme.