Danas održali sastanak
91

Uposlenici "Šeste osnovne škole" na Ilidži odgovorili Sivri: Nijedan uposlenik nije bio za štrajk

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro kazao da su pojedini povjerenici izdali povjerenje Sindikata, redakciji portala Klix.ba su se obratili Uposlenici JU "Šesta osnovna škola" Ilidža.
Sivro je govorio o provođenju štrajka upozorenja na području Kantona Sarajevo te naveo da su tri povjerenika izdala povjerenje Sindikata.

Tim povodom je danas u prostorijama JU "Šesta osnovna škola" Ilidža održan sastanak Sindikalne podružnice ove škole.

Ističu da su na sjednici održanoj 16. aprila članovi Sindikata ove škole podržali sva nastojanja Kantonalnog odbora SSOIO FBiH za zaštitu radno-pravnog statusa svih uposlenika u osnovnim školama.

"Članovi sindikata naše škole su, na istoj sjednici, donijeli jednoglasnu odluku o nestupanju u štrajk upozorenja, na što po Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru imaju pravo samostalno odlučiti. Nijedan uposlenik nije bio za štrajk upozorenja", naveli su.

Dodaju da smatraju sramnim i nedopustivim rječnik koji predsjednik Kantonalnog odbora koristi u javnosti kada spominje našu školu, uposlenike i predsjednika Podružnice gospodina Muhameda Katanu.

"Termin izdajnik se ni u kom obliku ne može i ne smije primijeniti na gospodina Katanu. On je uposlenik škole, prosvjetni radnik, predsjednik Podružnice i kao takav ima pravo na samostalno odlučivanje koje mu garantuje Zakon o radu. Smatramo da su sramne insinuacije o političkoj motiviranosti odluke članova Podružnice. Nijedna politička opcija nije izvršila bilo kakav pritisak, savjetovanje ili na bilo koji način utjecala na odluku članstva i uposlenike", ističu.

Osvrnuli su se na Sivrine tvrdnje da stranka Narod i pravda (NiP) vrši pritisak na uposlenike.

"Smatrano nedopustivim insinuacije o pritiscima uprave škole ili resornog ministarstva na odluke uposlenika. Direktorica Šeste osnovne škole Hidaeta Topuz je od svog imenovanja davala podršku svim oblicima sindikalne borbe, bila spremna na razgovor i diskusiju o radno-pravnom statusu svih naših uposlenika. Roditelji naše škole su nam uvijek bili podrška, bili u štrajku ili ne i na tome im se zahvaljujemo", navode u svojoj reakciji.

Naglašavaju da su svi uposlenici stava da su prijetnje o isključenju povjerenika ove škole iz članstva u Sindikatu, a zbog svoje odluke da ne štrajkuje, nedopustive i neopravdane te da će izazvati burnu reakciju.

"Ukoliko gospodin Sivro smatra da je naš kolega izdajnik i da je zbog svoje odluke narušio ugled Kantonalnog odbora, mi smo spremni podnijeti zahtjev za iščlanjenje iz Sindikata", zaključuju.