Poruka Ljekarske komore
6

Sistem nije spreman bez stručne osobe u ministarstvu zdravstva u Sarajevu

A. B.
Ksenija Miladinović: Bez ministra zdravstva KS funkcionisanje zdravstvenog sistema je nezamislivo
Ksenija Miladinović: Bez ministra zdravstva KS funkcionisanje zdravstvenog sistema je nezamislivo
Pogoršana situacija u Kantonu Sarajevo je rezultat nedovoljne spremnosti na borbu protiv koronavirusa prvenstveno zbog nedostatka ministra zdravstva koji će upravljati ovakvim stanjem, stav je to Ljekarske komore KS.

Doktorica Ksenija Miladinović iz Ljekarske komore KS je u razgovoru za Klix.ba kazala da je bez kantonalnog ministra zdravstva funkcionisanje zdravstvenog sistema nezamislivo.

"A takvo stanje nam zapravo traje mjesecima. Nadležnosti kantonalnog ministra su zaista velike koje, između ostalih, podrazumijevaju donošenje zakonskih i podzakonskih kantonalnih akata, uređenje, vođenje zdravstvene politike i provođenje reformi, praćenje zdravstvenog stanja stanovništva i rada zdravstvenih ustanova, kao i staranje o provođenju utvrđenih prioriteta. Tu je i donošenje strateškog plana zdravstvene zaštite, kao i stvaranje uslova za pristupačnost i ujednačenost korištenja primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, a što je trenutno veoma bitno tu je i provođenje epidemiološke zdravstveno, statističke, socijalne, medicinske i ekološke djelatnosti. A ono što je jako važno je nadležnost provođenja mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti iz svoje nadležnosti, kao i organizacija i rad mrtvozorničke službe", navela je Miladinović.

Kako je dalje kazala doktorica Miladinović, neprovođenje gore navedenih mjera i nadležnosti se drastično odražava na zdravstveni sistem u KS.

"Ljekarska komora KS ukazuje na hitnost i prioritet izbora kantonalnog ministra zdravstva jer bez strateškog plana i koordinacije i zdravstvene politike koju ministar kreira, a momentalno svi u zdravstvenom sistemu nisu jednako opterećeni, može se reći da sada zdravstvo KS nije spremno za ovu nadolazeću situaciju. Nezamislivo je, ali nažalost prisutno da u ovoj situaciji ima pojedinaca među zdravstvenim radnicima koji svojim neprimjerenim izjavama, a kojima sada uopće nije ni vrijeme ni mjesto, svojim političkim interesima i manipulacijama u javnosti samo nanose štetu građanima. To je također posljedica neprisutnosti kantonalnog ministra", istakla je doktorica Miladinović.

Navela je da je imenovanje privremenih ministara zdravstva KS iz sasvim drugih resora zapravo očit utjecaj politike na zdravstvo.

"Toliko je zdravstvo ispolitizirano da smo došli do trenutne situacije. Kada se govori o hitnom imenovanju ministra zdravstva KS prije svega se misli da tu funkciju obnaša stručna osoba koja je iz tog resora, kao i do sada što su uvijek bili. I mislimo da je najbolje i neophodno da je taj ministar iz segmenta zdravstva", pojasnila je doktorica Miladinović.

Govoreći o kapacitetima u KS u kontekstu smještaja, ali i kadrova, Miladinović je naglasila da Ljekarska komora KS smatra da u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom, dinamika epidemiološke situacije zapravo zahtijeva kontinuirano prilagođavanje i reorganizaciju u pružanju zdravstvenih usluga kako na nivou kadra tako i po pitanju opreme i prostora.

"S obzirom na to da je sad ovakva trenutna situacija nepredvidiva potrebno je kontinuirano prilagođavanje i reorganizacija u pružanju svih zdravstvenih usluga, a to radi ministar zdravlja gdje je opet njegov izoastanak odgovoran. Ne možemo biti spremni, ako nemamo glavnu osobu koja će upravljati zdravstvom i ovo stanje već mjesecima traje", zaključila je na kraju razgovora doktorica Miladinović.