BiH
0

Sistem javne televizije postao član asocijacije INPUT

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Sistem javne televizije u Bosni i Hercegovini - BHT1, FTV, RTRS, kao i nezavisne produkcije koje proizvode programe za javne emitere, postao je član asocijacije INPUT, International Public Television.

Uključivanje televizijske industrije BiH u asocijaciju Međunarodne javne televizije odvija su iz podršku Goethe instituta i zemalja članica EUNIC-a (European Union National Institutes for Culture).

Međunarodni bord INPUTA nedavno je potvrdio imenovanje Milana Trivića za nacionalnog koordinatora ove aocijacije za BiH.

INPUT je profesionalna asocijacija koja je posvećena razvoju tv programa javnih servisa. Jednom godišnje se održavaju skrining konferencije koje pokazuju najbolje i najinovativnije programe iz cijelog svijeta.

  • Stvarno članstvo u INPUT-u se ne dobiva već postiže onda kada program jedne zemlje prođe selekciju među stotinjak najboljih. Ja ću u narednih par mjeseci prvi put izvršiti selekciju naših tv programa koje ću kandirati za godišnju skrining konferenciju INPUT-a u Budimpešti (maj 2010) - izjavio je Trivić.

U Goethe institutu će se od 19. do 21. novembra održati MINI-INPUT. TV profesionalci iz BiH i regiona imat će priliku da u Sarajevu vide ‘najbolje od najboljeg’, 25 od 83 programa sa posljednjeg INPUTA održanog u Varšavi.