Pismo Sorensenu
5

Sindikat Granične policije: Vijeće ministara krši evropske povelje

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Sindikat Granične policije BiH je zbog odluke Vijeća ministara o smanjenju plata pisao izaslanstvu Evropske unije u BiH i Evropskoj komisiji kako bi ih upozorio na kršenja Evropske socijalne povelje i Dodatni protokol.

U pismu, koje je na uvid dobila i redakcija portala Klix.ba, izaslanstvo Evropske unije je obaviješteno da su u Budžetu BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a prihvatilo Predsjedništvo BiH, utvrđene su znatne restrikcije koje "direktno tangiraju radno-socijalni status", prije svega policijskih službenika uposlenih u Graničnoj policiji BiH.

U pismu se navodi da, osim toga, Vijeće ministara nastoji izmjenama Zakona o platama i naknadama uposlenih u institucijama BiH smanjiti lične dohotke policijskih službenika, ali i državnih službenika i namještenika u Graničnoj policiji BiH za dodatnih 4,5 posto uz smanjenje naknade za topli obrok sa sadašnjih 8 KM na 6 KM.

"U svemu ovome je važno istaknuti da se Vijeće ministara BiH, u funkciji poslodavca, uz ostalo, ponaša tako da krši Evropsku socijalnu povelju i Dodatni protokol Evropske socijalne povelje, koju je naša zemlja, kao članica Vijeća Evrope, prihvatila i obavezala se primjenjivati je od onog momenta kada ju je Predsjedniptvo BiH na svojoj 43. sjednici održanoj 16. jula 2008. godine ratificiralo", navodi se u pismu Sindikata Granične policije BiH.

Dalje se navodi da Vijeće ministara BiH, u funkciji poslodavca, svjesno izbjegava svoju obavezu, a pravo policijskih službenika na kolektivno pregovaranje je utvrđeno članom 6. Evropske socijalne povelje i Glavnim i Dodatnim protokolom Evropske socijalne povelje u kojoj je jasno propisano da zaposleni imaju pravo učestvovati u određivanju i poboljšavanju radnih uslova i radne sredine, a posebno članom 2. stavkom b poslodavac se obavezuje da će se pravovremeno savjetovati o predloženim odlukama koje bi mogle bitno utjecati na interese zaposlenih.

"Uprkos našim brojnim zvaničnim molbama, prijedlozima i željama za pokušajem iznalaženja prihvatljivog rješenja i uvažavanja našeg Sindikata kao socijalnog partnera, odnosno započinjanja stvarnog dijaloga sa ovlaštenim predstavnicima Vijeća ministara BiH, to se ni do današnjeg dana nije dogodilo. Umjesto ispunjavanja svojih međunarodno preuzetih obaveza da promoviraju uspostavu i korištenje odgovarajućih mehanizama pomirenja i dobrovoljne arbitraže za rješavanje ovog spora, pojedini ministri, poput ministra vanjskih poslova i ministra finansija, na čelu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, nastoje u javnim istupima legitiman i legalan stav sindikalnih predstavnika okarakterisati, pored ostalog, i buntovnošću i populizmom", stoji u pismu koje je otišlo na adresu Petera Sorensena.

Sindikat Granične policije ističe da su posebni, ad hoc sastanci ministara i predsjedavajućeg Vijeća ministara sa ministrom sigurnosti, direktorima policijskih agencija i šefom Obavještajne službe, na kojima razmatraju političko-sigurnosnu situaciju u BiH, direktan pritisak na sindikate, ali i na čelne ljude policijsko-obavještajnih struktura na nivou BiH, a sve u cilju opstrukcije Sindikata.

"Molimo vas da iskoristite vaš neosporni autoritet te o svemu upoznate zvanični Brisel, jer kršenje međunarodno preuzetih obaveza i opisano kršenje odrebi međunaordnog prava, nije samo problem Sindikata Granične policije, već i Vijeća Evrope, čije je prihvaćeno zakonodavstvo u ovom slučaju očigledno pretrpjelo teške povrede. S obzirom na navedeno, Sindikat Granične policije je svjestan da svoje argumente i zahtjeve, kao i dignitet policijske službe, mora braniti provedbom na zakonu utemeljenih sindikalnih akcija", stoji u pismu koje je potpisao predsjednik Sindikata Granične policije Predrag Crnogorac.