BiH
0

Silajdžić razgovarao s predstavnicima Udruženja građana Bosanske krajine

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je delegaciju Udruženja građana Bosanske krajine iz Sarajeva, koju je predvodio predsjednik Skupštine Nikola Stojanović.

U delegaciji su bili i predsjednik Upravnog odbora Adem Borić, te Dijaz Muranović.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, članovi delegacije su informirali Silajdžića o strategiji rada Udruženja, te planovima za održavanje savjetovanja o temi održivog povratka u Bosansku krajinu koje će biti održano u Cazinu i Banjoj Luci.

Prema riječima Adema Borića, uvjeti povratka u Bosansku krajinu su vrlo teški, a "krov nad glavom ne znači održivi povratak“.

On je naveo podatak da se 180 hiljada izbjeglih i raseljenih osoba još nije vratilo u Bosansku krajinu. Naglasio je da je zabrinjavajuće mali broj povrataka Hrvata, od kojih se do sada svega 10 posto vratilo u Bosansku krajinu.

Član Predsjedništva Haris Silajdžić izrazio je podršku radu Udruženja i naglasio kako je provođenje Aneksa VII Daytonskog sporazuma - ostvarivanje osnovnih ljudskih prava izbjeglih i raseljenih građana BiH - obaveza i domaćih i međunarodnih činilaca u našoj zemlji.