'Bacanje prašine u oči javnosti'
0

Silajdžić odbio Tihićev poziv na sastanak lidera

Sarajevo-x.com
Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu dr. Haris Silajdžić neće prisustvovati sastanku lidera političkih stranaka koji je inicirao predsjednik SDA Sulejman Tihić, saopšteno je iz Stranke za BiH.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da bi ovaj susret predstavljao oživljavanje tzv. prudskog procesa koji je pitanja ustavnih reformi, državne imovine i druga važna pitanja u Bosni i Hercegovini iz institucionalnih okvira i sa pravnog terena izveo na prostor političke trgovine sa dalekosežnim štetnim posljedicama za državu Bosnu i Hercegovinu, posebno kada su u pitanju entitetsko glasanje, državna imovina i provedba aneksa 7 i aneksa 9 Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ovakve inicijative predstavljaju samo bacanje prašine u oči javnosti, dok u biti idu u susret željama Milorada Dodika i njegovom nastojanju da iz konstruktivnih ustavno-političkih aranžmana isključi učešće i doprinos prijatelja BiH iz međunarodne zajednice, smatraju u Stranci za Bosnu i Hercegovinu.

Umjesto ovakve inicijative gospodin Tihić bi, kao član rukovodstva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, trebao da sva ova pitanja zadrži u institucijama sistema i da ih stavi u funkciju djelovanja Komisije za ustavne promjene Parlamenta BiH, navodi se u saopštenju.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu će i dalje aktivno podržavati Butmirski proces i u njemu učestvovati s ciljem da se podrže reforme koje će Bosnu i Hercegovinu učiniti funkcionalnom državom sa potrebnim kapacitetom koji će joj omogućiti uključenje u euro-atlantske integracije, saopšteno je iz press službe Stranke za Bosnu i Hercegovinu