BiH
129

Sifet Podžić: Ako gospoda želi, DF će napustiti i pozicije u Vijeću ministara

Piše: E. S. H.
Sifet Podžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sifet Podžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sifet Podžić, generalni sekretar Demokratske fronte, smatra da nema razloga da Vlada FBiH ne bude formirana do 11. marta jer je sve dogovoreno za Vijeće ministara i da će "ako gospoda želi, DF napustiti pozicije koje je dobila i u Vijeću ministara".

"Stav DF-a je bio da tražimo isti broj ministarstava koliko i HDZ i to na osnovu izbornog rezultata", podsjetio je u izjavi za Klix.ba Sifet Podžić nakon što je delegacija DF-a danas napustila sastanak sa predstavnicima SDA i HDZ-a o formiranju Federalne vlade.

Podžić je naglasio da je formiranje vlasti moglo biti završeno još u decembru.

"Znali smo šta se krije iza svega ovoga kada su u pitanju veći politički ciljevi HDZ-a što se jučer potvrdilo na sjednici HNS-a", rekao je Podžić.

Napomenuo je da DF više ne želi građane Federacije BiH držati u ovakvoj situaciji i maltretirati ih.

"Ostavili smo sve i rekli 'Izvolite, formirajte manjinsku vladu bez nas, imat ćete naše ruke tako da ne morate da se brinete oko toga' ", izjavio je generalni sekretar DF-a.

Dodao je da su građani BiH na izborima dali više glasova Stranki demokratske akcije i da je to stranka koja diktira tempo i da su očito spremni ustupiti Draganu Čoviću ono što DF nije spreman.

"Mi imamo šta raditi u stranci, pripremati se za lokalne izbore, za 2018. godinu, ali nemamo namjeru odustati od našeg programa i onoga što smo prezentirali našim glasačima", zaključio je Sifet Podžić.

Podsjećamo, danas je održan treći sastanak lidera tri stranke o formiranju Vlade FBiH. Sastanak je završen bez dogovora, a nastavak je zakazan za utorak 3. marta.