Od 15. do 17. aprila
0

Šesta škola gastroenterologije u Sarajevu

FENA
U organizaciji Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju KCUS-a i Medicinskog fakulteta, u Sarajevu će od 15. do 17. aprila biti održana Šesta škola gastroenterologije.

Na tom skupu bit će razmijenjena i proširena znanja iz konzervativne i endoskopske terapije u gastroenterologiji i hepatologiji.

Za sudjelovanje na tom skupu dosad je prijavljeno oko 520 ljekara, medicinskih sestara i tehničara, te studenata medicine.

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom, direktor Škole gastroenterologije prof. dr. Mehmed Gribajčević naglasio je da ta škola osigurava kontinuiranu edukaciju za sudionike, a na tom skupu i ove godine sudjelovat će eminentni evropski stručnjaci iz te oblasti merdicine. Oni će, uz domaće stručnjake, održati stručna predavanja.

Šef Gastroenterološke klinike KCUS-a prof. dr. Rusmir Mesihović naglasio je da će u toku skupa biti prezentirana savremena znanja i metode koje se primjenjuju u BiH i državama Evrope. U okviru tog skupa, za petak - treći dan Škole, planirano je da sudionicima budu prikazane najsavremenije endoskopske procedure videolinkom iz sala Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju KCUS-a što će ih evropski stručnjaci raditi zajedno s ovdašnjim stručnjacima. Takve vrste procedura rade se na ovdašnjoj Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju KCUS-a.

Šef Endoskopskog centra KCUS-a dr. Nenad Vanis naglasio je da je Šesta škola gastroenterologije koncipirana ne samo za gastroenterologe nego i za interniste, hirurge, radiologe, onkologe, pedijatre, kao i ljekare opće prakse, studente i medicinsko osoblje.

Gastroenterologija je posebna orijentacija u internoj medicini koja se bavi bolestima želuca i crijeva, a statistički podaci pokazuju da su ta oboljenja učestalija u odnosu na kardiološka oboljenja. Za uspjeh u liječenju gastroenteroloških oboljenja značajnu ulogu ima prevencija (zdrava hrana) i rana detekcije, a i to će biti jedna od tema Šeste škole gastroenterologije u Domu mladih u Sarajevu.

Pokrovitelji Šeste škole gastroenterologije je Evropsko udruženje za gastrointestinalnu endoskopiju (ESGE) i Predsjedništvo BiH.