BiH
0

Šešelj traži diskvalifikaciju sudija optužujući ih za pristrasnost i neobjektivnost

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Haški optuženik Vojislav Šešelj zatražio je diskvalifikaciju sudija Arlette Ramaroson, Mehmeta Guneja i Andresije Vaz, koje je optužio za pristrasnost i neobjektivnost, saopćeno je danas iz Haaga.

Šešelj je ocijenio da su troje sudija, kao članovi Žalbenog vijeća, u slučaju u kojem je zbog nepoštovanja suda u prvostepenom postupku bio osuđen na 18 mjeseci zatvora, "izrekli skoro nevjerovatnu kvazipravnu odluku kakva nije zabilježena u modernom pravosuđu".

Oni su mu, kako je naveo u podnesku, uskratili pravo na žalbu na "drakonsku" prvostepenu presudu pošto su zaključili da se odrekao prava na žalbu.

Žalbeno vijeće je 23. augusta zaključilo da se Šešelj odrekao prava na žalbu pošto mu je prethodno naložilo da ponovo podnese najavu žalbe i žalbeni podnesak poštujući dozvoljeni broj riječi, što on nije učinio.

Lider SRS-a je optužio Ramaroson, Guneja i Vaz da su "pristrasni i da gaje neku vrstu ostrašćenosti i grube neobjektivnosti" prema njemu, koja je, kako piše u dokumentu, "vjerovatno motivirana od strane određenih krugova u Tribunalu", prenio je Tanjug.

Šešelj je ocijenio da troje sudija krše ne samo brojne međunarodne konvencije o ljudskim pravima već i pravilnik i statut Haškog suda.

Lider radikala je, u podnesku, podsjetio i da je u pritvoru Tribunala već 10 godina, a da protiv njega još nije donesena ni prvostepena presuda u glavnom postupku, u kojem ga optužnica tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini od 1991. do 1993. godine.

Protiv njega su, odvojeno, vođena tri postupka zbog nepoštovanja suda pošto je objavio identitet zaštićenih svjedoka. U prvom postupku je pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora, u drugom je nepravosnažno bio osuđen na 18 mjeseci, a treći je još u toku.