Dogovoreno
0

Server za razmjenu podataka nalazit će se u Sarajevu

FENA
Sjedište servera za razmjenu podataka iz policijskih evidencija bit će u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu, dogovoreno je danas u Banjoj Luci na ministarskom sastanku koji je zakazao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić a prisustvovali su mu zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, federalni i ministar unutrašnjih poslova RS-a, Muhidin Alić i Stanislav Čađo.

"To će biti definitivna lokacija, a policijske agencije će u srijedu potpisati sporazum koji je danas dogovoren. Policijske agencije će razvijati svoje tehnologije i razmjenjivati dogovorene podatke“, istaknuo je Špirić na pres-konferenciji uz uvjerenje da je ovo "dobra poruka za BiH i za Brisel“.

Napomenuo je da je jučer Vijeće ministara donijelo niz odluka i jedan zakon s namjerom da se ispune uvjeti iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima te izrazio zadovoljstvo što je danas postignut dogovor i u vezi s lokacijom servera.

Podsjetio je da su u opticaju bila dva prijedloga - da privremeno bude smješten u Agenciji za identifikaciona dokumenta, odnosno u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, ali da za to nije bilo saglasnosti jer se ne radi o policijskim agencijama.

Špirić tvrdi da se Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu razvija i treba da uspostavi svoje kapacitete da bi mogla uspješno da vrši predviđenu funkciju.

Kada su u pitanju drugi uvjeti koje BiH treba da ispuni za liberalizaciju viznog režima, Šprić je precizirao da Vijeće ministara u srijedu treba da potvrdi današnji sporazum, a zatim da se usvoji strategija borbe protiv pranja novca, čime bi bile završene sve obaveze iz Mape puta.

Također i državni parlament treba da usvoji dogovorena zakonska rješenja.

"Nakon toga očekujemo evaulaciju iz Brisela, a bitno je da se do kraja mjeseca uradi taj posao da bi BiH mogla biti podržana u liberalizaciji viznog režima te paralelno sa Srbijom i ostalim zemljama u regionu i građani naše zemlje da budu na 'bijeloj šengen listi'“, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.