BiH
0

Septembar - rok za postizanje dogovora o reformi policije

FENA
Reforma policije bila je ključna tema današnjeg sastanka u Sarajevu između članova Zajedničke komisije za evropske integracije i predsjedavajućih klubova poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH s predsjednicom Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pack i njenim zamjenikom Hannesom Swobodom.

Kako je po završetku susreta izjavio predsjedavajući Zajedničke komisije Halid Genjac, reforma policije ostaje dramatično važno pitanje jer gubitak vremena može postati tragičan za BiH kada je u pitanju potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom.

Dodao je da je zato dobro što se Parlamentarna skupština BiH prvi put na ovakav način uključila u rješavanje pitanja reforme policije.

Pack je situaciju u BiH ocijenila teškom, a reforma policije se mora vratiti na dnevni red jer je to jedina prepreka za parafiranje i potpisivanje SAA.

Bila bi sramota za sve političke lidere u BiH ako do kraja godine ne dođe do potpisivanja SAA, jer će u tom slučaju Crna Gora i Srbija prestići BiH, iako je vaša zemja prije njih započela ovaj proces, navela je ona.

U razgovoru s bh. parlamentarcima Pack je stekla utisak da svi, uprkos razlikama, žele riješiti ovaj problem što prije, ali da članovi parlamenta to ne mogu postići bez dogovora stranačkih lidera.

Također je upozorila da reformu policije ne treba miješati s političkim pitanjima kao što su ustavne reforme ili status Srebrenice, odnosno da se sva ta pitanja mogu ostaviti za kasnije.

"U BiH političari moraju razumjeti da ako nisu sposobni za kompromis, onda nisu dobri političari. Kompromis je bitno sredstvo evropske politike", istakla je Pack.

Swoboda je dodao da je vrijeme da BiH odluči da li će zaostati za svojim susjedima ili će im se priključiti, a ako do septembra ne bude dogovora bit će jasno ko podržava evropski put a ko ne.

Upitana zašto su ona i visoki predstavnik Miroslav Lajčak postavili septembar kao rok za politički dogovor o reformi policije, dok iz Evropske komisije tvrde da nikad nisu postavljali precizne rokove, Pack je kazala da tu nema nikakvih kontradikcija.

Jasno je, kako je navela Evropska komisija, da će do potpisivanja SAA doći tek nakon usvajanja potrebnih zakona o parlamentu, dok je visoki predstavnik želio upozoriti da je vrijeme za reformu policije i zato je dao ovaj rok, kazala je Pack.

Swoboda je naglasio kako će Evropska komisija i Evropski parlament u novembru pripremiti novi izvještaj o napretku BiH, te je zato postavljen rok u septembru, jer će se tokom oktobra raditi na ovom izvještaju.

Genjac je, upitan zašto parlamentarci moraju čekati dogovor stranačkih lidera kada će oni svakako morati usvajati zakone, priznao da je saglasnost političkih lidera bitna za "prohodnost" zakona.

"Ali ako dođe do kašnjenja u političkom dogovoru, ne isključujem mogućnost da grupa poslanika izradi prijedlog zakona kako bismo izvještaj u novembru dočekali spremni", naglasio je Genjac.