BiH
10

Šepić: Vijeće ministara i Parlament BiH moraju spriječiti stavljanje zemlje na "crnu listu"

FENA
Predsjedavajući delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić u pisanoj izjavi navodi da "Vijeće ministara i Parlament BiH moraju spriječiti stavljanje zemlje na 'crnu listu' i dodatne probleme našim građanima“.

On ističe da bi se BiH i svi njeni građani mogli vrlo brzo naći u teškoj poziciji ukoliko se ne uskladi krivični sistem s međunarodnim kriterijima u dijelu sprečavanja finansiranja terorizma i pranja novca.

"Prilikom susreta koje sam nedavno imao u Strasbourgu sa zvaničnicima Vijeća Evrope, zamoljen sam da nadležne u BiH još jednom upozorim na teške posljedice koje po našu zemlju može imati neusvajanje paketa amandmana na Krivični zakon BiH", navodi Šepić.

Dodaje kako je u razgovoru s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH dobio uvjeravanja da će ovo pitanje biti hitno uvršteno na dnevni red.

Podsjeća da je danas sjednica na kojoj očekuje da će Vijeće ministara utvrditi ovaj prijedlog i "da će ga kolege parlamentarci u oba doma hitno usvojiti narednih dana".

"Našoj je javnosti poznato da je MONEYVAL, specijalizirano tijelo Vijeća Evrope za koordinaciju borbe protiv pranja novca i finansiranje terorizma, na svom plenarnom zasjedanju polovinom aprila donijelo odluku o pokretanju procedure protiv BiH pred FATF međunarodnim globalnim tijelom za nadgledanje borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, a zbog neusklađenosti našeg zakonodavstva s globalnim kriterijima u tom domenu", kazao je Šepić.

Potcrtao je da, ukoliko naša zemlja do sredine maja, kada je predviđena posjeta BiH relevantnog tijela FATF-a (ICRG), ne usvoji pomenute amandmane, "bit će nažalost ispunjene sve pretpostavke da FATF na svom narednom zasijednju u junu otvori proceduru za stavljanje naše zemlje na tzv. 'sivu', odnosno 'crnu listu'".

"Zato apelujem da ovo hitno usvajamo i to sam prenio i rukovodstvima oba doma Parlamenta BiH. Posljedice za našu zemlju i za njene građane mogu biti veoma teške, jer bi u tom slučaju sve međunarodne finansijske transakcije prema BiH bile usporene i dodatno zakomplikovane, te mnogo skuplje zbog dodatnih sigurnosnih provjera", navodi Šepić.

On ističe da ove mjere neće pogoditi samo naše institucije i banke, već i praktično svakog građanina. U tom slučaju, upozorava Šepić, desetine hiljada bh.građana, koji svakog mjeseca primaju finansijske naznake od svoje rodbine ili prijatelja iz inostranstva, došli bi u situaciju da se pomenute transakcije više ne mogu realizirati ili da će biti mnogo sporije, odnosno skuplje.

"Nema potrebe reći, da će pomenute mjere pogoditi sve naše građane, gdje god oni živjeli, i u Sarajevu, i u Banjoj Luci, i u Mostaru i svakome drugom gradu u našoj zemlji. Zato očekujem da već na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH utvrdi ove izmjene zakona te da Parlament, oba doma, narednih dana na sjednicama konačno usvoji ove standarde i da skinemo hipoteku o zemlji koja ne želi da reguliše oblast pranja novca i finansiranja terorizma, te ne dovodimo naše građane, pored mnogih problema i u moguću situaciju koju sam prethodno naveo", stoji u pisanoj izjavi Senada Šepića.