BiH
214

Senat zauzeo zvaničan stav: Nacrt zakona o visokom obrazovanju TK vodi ka ukidanju Univerziteta u Tuzli

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Nacrt zakona o visokom obrazovanju TK, koji je Skupština TK usvojila na posljednjoj sjednici, vodi ka potpunoj politizaciji rada Univerziteta u Tuzli, što bi na kraju, vrlo vjerovatno rezultiralo ukidanjem ove visokoškolske ustanove, zvaničan je stav Senata Univerziteta u Tuzli.

Kako je istaknuto na današnjoj press konferenciji, Okvirni zakon o visokom obrazovanju BiH ne sadrži sva poglavlja usvojenog nacrta, iz čega proizilazi da je Vlada TK, kao predlagač nacrta, izašla iz okvira svojih nadležnosti i pokušala da uredi više odredbi nego što je dozvoljeno i određeno okvirnim zakonom te je na taj način narušila autonomiju Univerziteta u Tuzli.

Nacrtom zakona o visokom obrazovanju TK uređuje se sistem, uslovi i način obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja, finansiranje, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje ove djelatnosti na području kantona.

Kao što smo već i pisali, nacrt ovog zakona na posljednjoj sjednici Skupštine TK izazvao je oštru raspravu poslanika.

Naime, njime se također precizira i izbor te struktura rukovodstva Univerziteta u Tuzli i visokoškolskih ustanova, oko čega je bilo i najviše rasprave. Bez saglasnosti Vlade TK više neće biti moguć izbor rektora i dekana, a sam zakon uvodi i privatne univerzitete u akademski prostor ovog kantona.

Opozicija smatra da ovaj nacrt zakona vodi ka politizaciji obrazovanja, dok u vladajućoj većini smatraju da je nacrt dobra podloga za poboljšanje obrazovanja na području TK.

Iz Vlade TK ističu da je krajnji cilj jedinstven zakon koji će konačno urediti oblast visokog obrazovanja na ovom području.

Prema riječima vršiteljice dužnosti rektora Univerziteta u Tuzli Aide Crnkić, u kreiranju već pomenutog nacrta nije bila uključena akademska zajednica.

"U kreiranju ovog nacrta apsolutno niko nije učestvovao iz akademske zajednice, što smatramo da je nedopustivo", kazala je Crnkić.

Kako ističe, Senat Univerziteta u Tuzli traži od Vlade TK formiranje zajedničke komisije koju bi sačinjavali legitimni i ovlašteni predstavnici ove visokoškolske ustanove, osnivača, odnosno Vlade TK te akademske zajednice.

"Također, mi tražimo povlačenje ovog zakona. Mnogo članova nije u skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH, što je također nedopustivo", naglasila je Crnkić.

Kako je navedeno u zvaničnom stavu Senata Univerziteta u Tuzli, pomenuti nacrt zakona kreiran je u tajnosti, odnosno bez učešća legitimnih predstavnika tuzlanskog Univerziteta, kao najstarijeg i jedinog javnog univerziteta na području TK.

Također, navodi se da se usvojenim nacrtom zakona omogućava privatizacija Univerziteta u Tuzli od postojećih privatnih visokoškolskih ustanova ili čak jednog fizičkog lica, što je u suprotnosti sa pomenutim okvirnim zakonom.

Senat Univerziteta u Tuzli će do 5. maja, do kad i traje javna rasprava vezano za Nacrt zakona o visokom obrazovanju TK, argumentovano iznijeti obrazloženje za pomenute stavke, a od Vlade i Skupštine TK očekuju ne usvajanje zakona po predloženom nacrtu.