BiH
0

Senat Univerziteta u Sarajevu predložio Hasana Muratovića za novog rektora

NINA
Danas je u Sarajevu održana sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu na kojoj je raspravljano o konačnom prijedlogu Senata za rektora sarajevskog Univerziteta.

Još ranije je bilo poznato javnosti kako su u konkurenciji kao prijedlog Senata za budućeg rektora bili prof. dr. Lamija Tanović i prof. dr. Hasan Muratović. Prof. Lamija Tanović je redovna profesorica na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, a također radi u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine gdje vodi Odjel za međunarodnu znanstveno-tehničku saradnju. Prof. Hasan Muratović je dugogodišnji profesor na Ekonomskom i Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, a obnašao je i dužnosti u najvišim izvršnim i zakonodavnim tijelima Bosne i Hercegovine.

Senat Sveučilišta u Sarajevu formirao je posebnu komisiju za nadgledanje i provedbu izbora u sistemu: predsjednik komisije Sanjin Omanović i članovi mr. Nusret Agić, dipl. iur. Zoran Selesković i dipl. iur. Jasna Bundalo.

Prema tvrdnjama članova komisije za izbor kandidata za rektora tajnom glasanju su pristupila ukupno 34 člana. Nakon što je komisija prebrojala glasove, konstatirano je da je jedan glasački listić nevažeći jer su na njemu bila zaokružena oba predložena kandidata, dok su preostala 33 glasačka listića bila važeća, te je sukladno njima prof. dr. Hasan Muratović dobio 25 glasova, dok je prof. dr. Lamija Tanović dobila 8 glasova. Time je Hasan Muratović postao službeni kandidat Senata Univerziteta u Sarajevu za novog rektora sarajevskog Univerziteta.

Kako je za agenciju NINA kazao aktualni rektor Univerziteta prof. dr. Boris Tihi, Senat je izvršio svoju predviđenu obvezu i izabrao svoga kandidata za budućeg rektora sarajevskog Univerziteta, a daljnja procedura predviđa da se prijedlog prosljeđuje Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu koji treba potvrditi predloženog kandidata.

"Na osnovi propisanog zakona Senat je izabrao kandidata i naše izvješće će biti upućeno na Upravni odbor koji će održati svoju sjednicu u srijedu, 14. jula i oni će prema pozitivnim zakonskim propisima imenovati rektora Univerziteta u Sarajevu. Naš prijedlog će biti razmatran, ali Upravni odbor nije obvezan postupiti prema našem prijedlogu i oni će donijeti svoju odluku potpuno neovisno. Naravno, kada to učine oni će donesenu odluku o imenovanju novog rektora proslijediti na Vladu Sarajevskog kantona koja treba potvrditi njihov izbor", objasnio je daljnju proceduru još uvijek aktualni rektor Boris Tihi.