Suđenje Esi Maciću
0

Senadin Turković: U Musali niko od zatvorenika nije maltretiran

FENA
Svjedok odbrane Senadin Turković, na suđenju Esi Maciću optuženom za zločine u Konjicu, kazao je da mu se niko od zatvorenika u Sportskoj dvorani “Musala” nije žalio da je maltretiran.

Senadin Turković radio je kao zamjenik upravnika i bio komandir obezbjeđenja u “Musali”.

Turković je kazao da su stražari među kojima je bio i Macić imali zadatak da prate ponašanje zatvorenika, vode računa o njihovoj higijeni te da nikome bez pismenog odobrenja ne dozvole ulazak i izlazak iz dvorane.

Upitan da li je u “Musali” bio zatvoren iko sa prezimenom Mojević odgovorio je da se sjeća jednog muškarca i nekoliko žena.

"Nikad nisam dobio pritužbu od članova obezbjeđenja i lica koja su tu sklonjena da je Mojević maltretiran", rekao je Turković opisujući Mojevića kao “čiču prosijede kose”.

Drugi svjedok Macićeve odbrane Ale Uka rekao je da nije vidio ni čuo da su pritvoreni srpski civili sa područja Konjica tučeni i seksualno zlostavljani u Sportskoj dvorani “Musala” gdje je bio stražar.

Macić se prema optužnici Tužilaštva BiH tereti da je u martu ili aprilu 1993. godine u dvorani “Musala” nečovječno postupao prema zatočenim civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti. Tereti se da je i u junu 1992. godine u logoru Čelebići ubio srpskog civila, prenosi BIRN - Justice Report.

Miralemu Macić bio je pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Konjic.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. januar naredne godine.