BiH
109

Senad Čeljo: Građani Goražda više nikome ne vjeruju, teško je razbiti stereotip da su svi isti

Piše: E. A.
Senad Čeljo
Senad Čeljo
Senad Čeljo, kandidat Stranke za BiH za načelnika Općine Goražde, tvrdi da Goražde može učiniti boljim mjestom za život njegovih građana i vratiti povjerenje u lokalne vlasti.

Šta je bio Vaš motiv da se kandidujete za načelnika Općine Goražde?

Šest godina sam bio vijećnik u Općinskom vijeću Goražde i dobro poznajem stanje. Ono nije nimalo ružičasto kako se predstavlja. Dugovanja su milionska, što budžet od blizu 7,5 miliona KM može dovesti do potpunog kolapsa ako se nastavi nedomaćinsko poslovanje. Uvedena je komunalna naknada kao novi namet građanima i po tom osnovu se godišnje ubere blizu 300.000 KM, a napredak se ne vidi. Priča o Goraždu kao gradu blagostanja u kojem nema nezaposlenih nam je donijela više štete nego koristi. Ova priča nije plasirana u svrhu promocije Goražda, već samopromocije pojedinaca. Iskorak koji se desio u Goraždu posljednjih godina u oblasti privrede isključivo je zahvaljujući uspješnim kompanijama. U Općini Goražde u posljednjih osam godina nije realizovan nijedan krupniji investicioni projekat.

Dovedeni smo u situaciju da se moramo kreditno zadužiti 10 miliona KM na period od 25 godina da bismo realizovali projekte izmjene sekundarne vodovodne mreže i putnih komunikacija, što se trebalo rješavati kroz tekuće održavanje. Godinama slušamo istu "ploču": "Goražde će ove godine biti najveće gradilište, 9 miliona za obaloutvrdu, 8 miliona za lokalne puteve, trgovi, kružne raskrsnice, gašenje kolektivnih centara..." i brojne druge višemilionske investicije, a na terenu imamo rupe na cesti, oronuo grad, loše vodosnabdijevanje, sportsku dvoranu i Centar za kulturu bez grijanja. Ali zato imamo proširenje voznog parka nabavkom Passata 8. Prihvatio sam kandidaturu jer želim da moja djeca žive u Goraždu i zato ću dati svoj maksimum da Goražde učinim boljim mjestom za življenje.

Zbog čega ste se uopće opredijelili za politiku, a ne pravo?

Diplomirao sam 2002. godine na Pravnom fakultetu u Sarajevu i iste godine počeo raditi u struci. O politici nisam razmišljao. Međutim, radio sam 12 godina u zdravstvu i shvatio da za realizaciju bilo kojeg ozbiljnijeg projekta ne možete zaobići politiku. Lobirali smo, molili za svaki projekat. Zašto bih molio nekoga ko je lošiji od mene, umjesto da se izborim za poziciju gdje ću direktno moći učestvovati u donošenju bitnih odluka. Mislim da mladi i obrazovani ljudi ne mogu sebi dozvoliti luksuz da se drže po strani i dopuste polupismenim ljudima sa kupljenim diplomama da ih vode u ponor.

Koji su Vaši planovi ukoliko vam građani daju povjerenje?

Sigurno ne bi bilo vremena za slavlje i euforiju. Znam tačno kakvi problemi nas čekuju i šta sve treba uraditi da se stanje popravi. Mnogo je posla, ali dobiti podršku građana za ovako bitnu funkciju je velika čast i još veća odgovornost. Vratiti ovom gradu epitet centra regije u svakom smislu. To podrazumijeva stabilizaciju budžeta, ekonomski i demografski rast, uređenje grada, realizaciju infrastrukturnih projekata, poboljšanje uslova za bavljenje kulturom i sportom. Poseban cilj mi je ličnim primjerom vratiti građanima povjerenje u institucije kroz transparentnost rada i uključivanje javnosti u proces donošenja odluka. Trenutno građani ne vjeruju više nikome, a i kako bi. Ko ih je pitao za bilo šta, osim za koga će glasati? Ko ih je pitao za mišljenje kada je "preko noći" odvezen Žanj, koji je generacijama jedan od simbola Goražda? Niko ih ni za šta nije pitao jer neki misle da su najpametniji i njihova sujeta je iznad svega, osim u izbornim godinama.

Koji su potencijali općine koji se mogu iskoristiti?

Pored industrijske, poljoprivredne i druge proizvodnje šansa je u turizmu. Resurs broj jedan je Drina, čije korito i priobalje treba urediti, kao i sportske terene, biciklističke staze i druge sadržaje i stvoriti preduslove za turističke kapacitete. Imamo bogatu kulturnu baštinu, među kojom se ističe nekropola stećaka Goršić polje koja je odnedavno stavljena pod zaštitu UNESCO-a. Tu je i stratište časnih sestara, Drinskih mučenica, koje su beatificirane od Vatikana i kojima Katolička crkva pridaje veliki značaj pa treba poraditi na masovnijim i organizovanim posjetama ovoj lokaciji. Festival prijateljstva je bio brend zbog kojeg su brojni strani turisti svake godine dolazili u Goražde. Nažalost, sveden je na jedan mali vašar i turisti više ne dolaze.

Šta će biti Vaši prioriteti?

Prioritet svih prioriteta, od kojeg zavise funkcionisanje sistema i realizacija svih značajnih projekata je stabilizacija budžeta. Prema posljednjem zvaničnom Izvještaju o izvršenju budžeta Općine Goražde, na dan 31. decembar 2015. godine neizmirene obaveze Općine Goražde iznosile su 1.123.438,12 KM. Prema Uputstvu o pripadnosti prihoda federalne ministrice finansija, smanjenje prihoda po ovom osnovu prema Općini Goražde iznosit će blizu 765.000 KM. Ako se nastavi ovaj trendo zaduživanja, uz smanjenje prihoda, Općina će doživjeti kolaps. Da bismo to spriječili, moramo poduzeti odlučne mjere, vratiti ono što nam je nezakonito oteto Uputstvom. Očito je da smo žrtvovani zarad očuvanja dobrih koalicionih odnosa na višim nivoima SDA i SBB-a sa HDZ-om, čija ministrica je kantonima i općinama sa bošnjačkom većinom nezakonito umanjila prihode za desetine miliona maraka. Mene ne zanimaju njihovi međusobni odnosi i ukoliko budem izabran za načelnika, putem Saveza općina i gradova ili samostalno, pokrenut ću postupak pred Ustavnim sudom FBiH, kako bi osporili ovakav pristup raspodjele prihoda, a s obzirom na argumentaciju kojom raspolažemo, ne sumnjam u uspjeh u postupku. Na ovaj način Općini Goražde povećavamo godišnje prihode po osnovu indirektnih poreza za oko 765.000 KM, što je u toku četverogodišnjeg mandata više od miliona KM. Ja tvrdim da ću to ispuniti. Također, općina mora napraviti racionalizaciju troškova. Građani žele uređen grad, uredno vodosnabdijevanje, dobre puteve, održavanje čistoće, a ne svaštarenje, pa im više nije jasno ko šta radi.

Na čemu bi trebalo bazirati razvoj općine?

Goražde je grad industrijske proizvodnje, pretežno izvozno orjentisane. I prostorno-plansku dokumentaciju treba prilagođavati interesima potencijalnih investitora, kao i potrebama individualne stambene izgradnje. Neophodno je planirati nove industrijske zone, istražiti teren na lokalitetu Haldišta i u perspektivi uspostaviti novu industrijsku zonu na tom prostoru. Puko čekanje kada će se neko od investitora sjetiti da postoji Goražde ili oslanjanje isključivo na privrednike koji su porijeklom sa ovih prostora, neće dovesti do investiranja tj. ekonomskog, a samim tim i demografskog rasta.

Koji su ključni infrastrukturni projekti koji će biti realizirani u naredne četiri godine?

U proceduri je odobravanje kreditnog zaduženja kod Saudijskog fonda za razvoj u iznosu cca 10 miliona KM. Prema odluci Općinskog vijeća ova sredstva su namijenjena za projekte koji će se realizovati u narednim godinama. Grejs period po ovom kreditu traje pet godina, nakon čega će dospjeti na naplatu prve rate i teško da će biti sredstava za ozbiljnije investicije. Zato bih prioritet uz ove projekte dao gradskoj infrastrukturi: asfaltiranje ulica, rekonstrukcija Trga Branilaca Goražda, grijanje Gradske dvorane i Centra za kulturu i uređenje korita rijeke Drine na cijelom toku kroz Goražde. Deponija za odlaganje komunalnog otpada godinama je gorući problem. Radi se o prevelikoj investiciji da bi je sama općina realizovala, a kanton već godinama ignoriše ovaj problem. Izgradnja deponije može se riješiti kroz javno-privatno partnerstvo, gdje bi se uz deponiju izgradio i pogon za reciklažu komunalnog otpada. Ovih dana Općinsko vijeće dalo je saglasnost za potpisivanje ugovora javno-privatnog partnerstva, čija je vrijednost blizu 42 miliona KM. Iskreno bih volio da dođe do realizacije ovog ugovora, bojim se da je sve predizborna farsa. Izgradnja obaloutvrde na dionici Vitkovići - Novo Goražde je projekat za koji je Svjetska banka planirala sredstva u iznosu od blizu 9 miliona KM i koji treba realizovati u što kraćem roku. Već godinama se najavljuje, a istina je da općina još uvijek nema urađen ni glavni projekat.

Koji je najveći problem građana općine i kako ga namjeravate riješiti?

Brojni su problemi, a osnovni su oni egzistencijalni, posao i stan. Međutim, ono što je prisutno kod svih građana, bez obzira na materijalno stanje, je ogromno razočarenje i nepovjerenje u institucije i ljude koji ih vode. Svuda oko sebe vide nepravdu, nebrigu, korupciju. Teško je razbiti stereotip da su "svi isti". Želim svojim predanim i poštenim radom pokazati da Goražde može bolje i time građanima vratiti nadu u državu za kakvu su se borili, a mnogi i dali živote na tom putu. Jednostavno ne želim odustati od toga.

Zbog čega ste Vi najbolji kandidat za načelnika? Šta Vas razlikuje od drugih kandidata?

Mi nismo velika općina i građani manje-više znaju dosta o svakom od kandidata kako bi donijeli odluku kome dati povjerenje. Govoriti o sebi u superlativu u odnosu na protivkandidate bilo bi degutantno. Ostavimo to građanima.

Šta novo nudite građanima?

Veću transparentnost u radu, pogotovo u prikupljanju i trošenju budžetskih sredstava. Jedna smo od rijetkih općina koja nema taksene markice. Nevjerovatno je da se u 21. vijeku novac dijeli u kešu, u kovertama, kao na svadbi. Kako i na koji način se pravda utrošak sredstava po raznim ugostiteljskim objektima u cilju lične promocije? Nudim i veću uključenost građana, a pogotovo stručnih osoba, u proces donošenja bitnih odluka u svim oblastima. Do sada to nije bio slučaj. Šta zamjerate aktuelnom načelniku?

To što već treći mandat izlazi sa skoro istim programom, istim projektima. Šta nam to svima govori? Da za dva mandata nije realizovao skoro ništa od planiranog. Sada, po treći put, opet nudi iste projekte i svi su opet grandiozni, i svi su opet u fazi "samo što nije", kao i prije četiri godine. To vrijeđa inteligenciju građana.

Šta biste promijenili u odnosu građani-načelnik?

Građanima je potrebna komunikacija s načelnikom. Suštinska. Ne kafa ili ručak koju ću vam platiti da biste slušali moje monologe i samohvalu ili kovertirana "hedija".