Dogovorili mehanizam pristupa EU
15

"Sedmorka" i dalje nema rješenje za odluku "Sejdić-Finci"

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: G. Kec/Klix.ba)
Lideri sedam najjačih političkih stranaka u BiH dogovorili su danas način kako će se provoditi mehanizam koordinacije za pristupanje BiH Evropskoj uniji, dok još ostaje otvoreno pitanje konačnog rješenja za odluku Suda u Strazburu u predmetu „Sejdić-Finci“.

Način rješavanja pitanja mehanizma koordinacije potpisan je već danas od svih sedam lidera stranaka, a koji su ranije bili i na sastanku u Briselu, gdje je i dogovorena Mapa puta.

Stranke potpisnice su dogovorile da Vijeće ministara, vlade RS-a i Federacije BiH s kantonima i Vlada Brčko Distrikta treba odmah da otpočnu prikupljanja odgovora na pitanja na listu EU, i to za poglavlja 5 - javne nabavke, i poglavlje 27 - zaštite okoline.

Radna verzija odgovora treba da bude pripremljena do 15.septembra da bi se sav proces okončao do kraja oktobra u skladu s dogovorom iz Brisela.

Očekuju od Vijeća ministara BiH, vlada entiteta s kantonima i Vlade Brčko Distrikta da do 31.augusta dogovore i predlože mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti u skladu s Mapom puta dogovorenom u Briselu, 27. juna.

Kada je u pitanju odluka „Sejdić-Finci“, sada su dva prijedloga na stolu, onaj iz RS-a o načinu izbora člana Predsjedništva BiH na izborima, a drugi prijedlog su dogovorile četiri stranke koje čine većinu u FBiH o indirektnom izboru, dok se SDA protivi takvom asimetričnom rješenju.

Prijedlozi jesu različiti, a kompromisno rješenje bi bilo da se prihvati različit način izbora članova Predsjedništva, ali to pitanje ostaje otvoreno, rekao je domaćih sastanka lider SDS-a Mladen Bosić.

Sastanku su prisustvovali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a Zlatko Lagumdžija, HDZ-a Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SBB-a Fahrudin Radončić.

Sastanak je održan u prostorijama SDS-a u Banjoj Luci.