BiH
384

Sebija Izetbegović o zatvaranju KUM-a na dva dana: Naši ljekari su premoreni

Piše: M. N.
Dio pacijenata Univerzitetskog kliničkog centra koji su zatražili pomoć na Klinici urgentne medicine od početka aprila su preusmjeravani u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Kako rekla je direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović, radi se o preraspodjeli opterećenja kapaciteta jer su njihovi ljekari premoreni za razliku od ljekara iz Opće bolnice.

O ovoj namjeri portal Klix.ba je pisao i ranije. Svi pacijenti koji trebaju usluge Klinike urgentne medicine UKCS-a petkom i ponedjeljkom će biti preusmjeravani u Opću bolnicu.

"Dogovor je postignut na nivou Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo i Opće bolnice da Opća bolnica sa svojih sedam specijalista urgentne medicine preuzme dva najmirnija dana u toku sedmice, ponedjeljak i petak, dok bi UKCS nastavio da radi pet dana u sedmici sa samo četiri specijalista urgentne medicine. Ovdje se radi samo o preraspodjeli i ravnomjernom opterećivanju svih kapaciteta. Pacijenti znaju svoja prava, a mi smo dali podršku kolegama iz Opće bolnice kao podrška. Mi ćemo raditi nekoliko prvih dana", kazala je Izetbegović.

Istakla je da su u ponedjeljak kao klinika koja nije radila, uradili 15 CT snimaka, 90 rentgen snimaka i 180 pregleda pacijenata.

"Pacijenti će sigurno biti zadovoljni. U Općoj bolnici radi sedam specijalista urgentne medicine koji su izvanredno obučeni. To su odlični doktori koji nisu umorni kao naši doktori i pacijenti će tamo imati mnogo i ljubazniji i profesionalniji pristupi jer će ih tretirati ljudi koji nisu premoreni. Za to vrijeme mi ćemo u Kliničkom centru adekvatno očistiti prostore, očistiti aparate i odmoriti osoblje", kazala je Izetbegović.