BiH
0

SDPBiH osuđuje napad na ekipu magazina "60 minuta"

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH u subotu je najoštrije osudila posljednje vandalske napade na novinarske ekipe ''60 minuta'' koje su predvodili Avdo Avdić i Damir Kaletović u Gluhoj Bukovici i Foči.
  • Pošto je ovo samo još jedan u nizu fizičkih napada i prijetnji novinarima istog magazina, krajnje je vrijeme da nadležni organi procesuiraju one koji stoje iza ovih kriminalnih i monstruoznih radnji. Oba slučaja pokazuju da kriminalci sa svojim pokroviteljima koji su skloni vršenju najbrutalnijih krivičnih djela, u što svakako spada i pedofilija, zapravo nemaju ni vjere ni nacije. Ovo nije samo napad na novinare, već napad na sve nas i istinu koja nam je svima prijeko potrebna, a posebno Bosni i Hercegovini u kojoj cvjeta organizovani kriminal i korupcija, ističe se u saopćenju SDP-a BiH.

SDP smatra da su napadi na novinare ''60 minuta'' u Foči i u Gluhoj Bukovici napadi srednjeg vijeka na 21. stoljeće.

U cilju zaštite medijskih sloboda, novinarske profesije i zagarantiranih osnovnih ljudskih prava, SDPBiH više ne pozivamo sve istražne i organe gonjenja, već zahtjeva da što prije otkriju počinioce, ali i nalogodavce ovih krivičnih djela.

  • Ako institucije sistema hitno ne reagiraju i odgovorne za ova djela ne privedu pravdi, pitanje je dana kada će doći na red svi koji drugačije misle, koji se drugačije ponašaju i oblače, imaju pogrešno ime ili različito govore, upozorava SDPBiH .