Komentari (110)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Neko naziva ovo propagandom.. Svasta, samo je odlicno saopstenje za javnost, da ne treba niko da barata ljudima. Ustavom je zagarantovano kontutivnosst naroda, ne znam onda odakle to nesto manjina i itd........ Drugo ja sam Bosnjak i tako cu se izjasniti, al ne zato sto mi je SDA tako rekla, ili bilo ko drugi. SDP je ispravno uradio i ne znam u cemu je ovdje problem. Svaka im cast!!!!
"meni je SDP bitniji od države" - jel to ta parola???
"realista" svoj ti zivot i svoj posao, VELIKOJ VECINI JE JASNO STA SE ZELI POSTICI, iskreno ne preferiram uopce stranku SDA ima im se mnogo toga reci i zamjeriti, al jedno nek vam je jasno svima NIKO I NISTA NECE RAZBITI JEDINSTVO BOSNJAKA, ni Sulejman, ni Zlaja, a pogotovo neki anonimus poput tebe. Svim nam je od zivotnog znacaja da budemo ZAJEDNO , jer samo tako cemo zavrijediti postovanje i uticaj. Zatim hajde ti "realisto" mlo među svoje Hrvata, Srbe, pa ih pitaj kako ce se izjasniti na popisu, hoce li kao Bosanci. Nemam averziju od nikog, neke ljude iz drugih naroda vise cijenim nego neke pojedince koji dolaze iz reda Bosnjaka. ZBOG PROSLOSTI, ZBOG SADASNJOSTI, ZBOG BUDUCNOSTI ja cu se na popisu izjasniti kao BOSNJAK, jer to je za MOJE I NASE DOBRO, bez obzira sto to dolazi najvise od stranke SDA koju ne simpatisem, kao ni SDP, jer cekamo novu stranku na celu sa Zeljkom Komsicem.
kada se Srbi i Hrvati pocnu izjasnjavati kao neopredjeljeni i kao bosanci i hercegovci, tada prosipajte tu pricu i po Sarajevu, Tuzli i ostalim BH gradovima gdje su Bosnjaci vecina!
jedan od dogovora sa SDP je i da bošnjake nagovori da se ne izjasnjavaju kao Bošnjaci
ovi sdp prevrtaneri stvarno igraju hinjave igre!!njihova zelja je da se bosnjaci podijele na bosance i bosnjake ali ne smiju to da kazu da ne bi izgubili glasace sto je po meni vrlo neprincipijelno!!postenija je sda kakva je da je ,ljudi su jasno i glasno rekli da su za to da se narod izjasni kao bosnjaci i ne kalkulisu sa saopstenjima koji su ni vino ni voda uopsteni!
Izjasniti se na popisu kao Bosanac ili Hercegovac, znači biti ravnopravan. Nije dobro da se narod Bosne i Hercegovine dijeli na dvije skupine (konstitutivce i ostale), jer je i to put koji vodi ka raspadu države.
ne znam sta ima sdp ili bilo ko drugi pametovati,valjda je logicno da se svi izjasnimo kao Bosnjaci a u rubrici vjeroispovjest po zelji pravoslavna katolicka ili islam!!zar to dosad nije jasno!
danas sam malo naduvan a i brlje sam malo vise popio i mislim da zivim u velikoj serbiji.. Kavlobag, kavlovac, vivovitica..
trn u oku vlaha i latina.
Svaka odrednica za pojam nacije BiH muslimana kao npr.: -Srbin -Hrvat -Neopredjeljen -Musliman ima svoje uporiste za definiciju nacije,ali za definiciju nacije 'Bosnjak' nema ama bas niti i jednog uporista-istorijskog,socioloskog itd. Svi znamo,a to BiH Muslimani najbolje znaju da ih nikada niko -od Turske do kraja 20-og vijeka nije zvao 'bosnjacima',ama bas niko-Srbi/Hrvati su ih zvali Turcima,poturicama,b.a.l.i.j.a.m.a, i najcesce Muslimanima. A SAD DOSAO NEKI OD RODA FILIPA PA IM VELI SAD STE BOSNJACI. OVAJ NAZIV JE CEREMONIJALNA GLUPOST!
Moze li mi iko (pametan) odgovoriti zbog cega ovo pitanje potencira SDP? Iz moje perspektive mogu zakljuciti da rade za nekoga ko ne voli Bosnjake, jer jedino Bosnjaci (zaludjeni) prate ove utopijske ideje Stranke Dobrih Parmaka! Jos jednom biti Bosnjak NEPROCJENJIVO.....
Ja sam bosanac,sa dna kace ,j... vas bosnjak i muhamed filipovic (naravno malim slovom ,i nije neki covijek)
Istina je da smo bili BOŠNJANI (krstjani) u srednjem vijeku, postali BOŠNJACI (pravoslavne, katoličke i muhamedovske vjere) nakon 1463, i bili to do 1878. Nakon toga postajemo neopredjeljeni, a imamo pravo da se izjasnimo kao Srbi ili Hrvati a od 1972 - 2013: Muslimani sa veliko M. Bosanac je regionalni identitet, ne nacionalni.
Ustvari se dogadja jedno radikalno izjednacavanje sa srbima i hrvatima. Da su oni realni, znali bi da bosanski pravoslavci nisu srbi kao sto katolici nisu hrvati, jer su bas to narodi koji se ne identifikuju sa bosanskom tradicijom. Da ima razuma svi bi bili bosanci i hercegovci sa razlicitim vjerskim predznacima. Ono sto je srbima i hrvatima uradila njihova crkva davnih dana to muslimani sada nadoknadjuju izjasnjavajuci se bosnjacima. A dobro znamo da bosnjastvo nije ekskluzivitet bosansko muslimanskog naroda nego svih istinskih bosanaca. Bojim se da krojimo istoriju na pogresnim podacima. Zato je najrealnije da se svako izjasni bosancem i hercegovcem, sto nikakonnesmije da se smatra ostalima. Prvo bosanac pa onda vjeroispovjest.
BOSANAC- jer odgovara drugima! Tužno je što je do ovoga uopšte došlo. Imamo dosta nepismenog naroda kojem treba edukacija po ovom pitanju. Oko 130 godina su nam nametali razne identitete koji su njima odgovarali, a mi prihvatamo bilo koji samo da komšijama budemo po volji i da nas pomaze po glavi. SDP i komunistički režim je zadnje što nam treba nakon jasnih ambicija iz RS-a da se BiH rastrga i razdijeli. To će biti moguće, ako srpski narod bude većinski. Jedino će se u redovima Bošnjaka neki izjašnjavati kao Bosanci ili Bosanci i Hercegovci, dok kod ostala dva konstutivna naroda imaju jasno definisane nacionalne identitete. Žao mi je što ovo kažem, ali ovom slučaju su "Bosanci" zajedno sa Srbima i Hrvatima rušioci BiH.
kao bosnjak dosad nisam mogao da se zaposlim u drzavnoj sluzbi jer su tamo nekakve kockaste glave, sto znaci da se tako necu izjasniti ni pod razno