BiH
20

SDP: Niko ne smije određivati kako će se neko izjašnjavati na popisu stanovništva

FENA
Niko nema pravo da odlučuje kako će se neko izjašnjavati na predstojećem popisu stanovništva u BiH, navodi se u reakciji SDPBiH povodom rasprave koja je otvorena u javnosti vezano za etničko izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovništva.

SDPBiH osuđuje pokušaje da se kroz različite pritiske građanima pokuša nametnuti bilo koji identitet. O tome nema pravo niko da odlučuje, osim svakog pojedinca za sebe.

Stvaranje vještačkih dilema o načinu kako bi se pojedinac "trebao" izjasniti ne služe ničemu drugom do jeftinoj političkoj propagandi i pokušaju manipulacija.

"Smatramo da svaki građanin i građanka BiH imaju potpunu slobodu da se samostalno izjasne o svojom etnicitetu, ali i pravo da se etnički ne izjašnjavaju prilikom popisa ukoliko to ne žele. Neophodno je omogućiti građanima da se izjasne jednostavno onako kako oni to osjećaju, bilo kao pripadnicima jednog od konstitutivnih naroda, bilo kao pripadnicima manjina, bilo kao Bosancima i Hercegovcima ili na bilo koji drugi način u skladu isključivo sa ličnim osjećanjem i izborom. Činjenica da u našoj državi živi veliki broj građana koji se ne osjećaju pripadnicima konstitutivnih naroda mora biti posebno poštovana i uvažavana", navodi se u saopćenju.

SDP će se u svom daljem djelovanju kroz ustavnu reformu boriti da prava svih građana budu jednaka, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

"Štaviše, riječ je o civilizacijskoj normi koja je utkana u strukturu EU, što je dodatni imperativ reformskih procesa u našoj zemlji za koje se SDPBiH snažno zalaže i za koje će se zalagati i ubuduće", navodi se u saopćenju Centra za informiranje SDPBiH.