Historijski sporazum za Krajinu
0

SDP, DNZ i SDA u koaliciji u Unsko-sanskom kantonu

Sarajevo-x.com
Razgovori čelnika dvaju stranaka u sjedištu SDP-a
Razgovori čelnika dvaju stranaka u sjedištu SDP-a
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, Zlatko Lagumdžija, danas je u sjedištu SDP-a u Sarajevu razgovarao sa delegacijom Demokratske narodne zajednice BiH, predvođenom Rifatom Dolićem, predsjednikom te stranke.

Jedna od tema bila je formiranje Doma naroda Parlamenta Federacije i saradnja u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Istaknuta je spremnost zajedničkog nastupa u kreiranju evropske BiH, kao i poboljšanju sveukupnih odnosa i života ljudi u BiH, odnosno Unsko-sanskom kantonu, te iznalaženje zajedničkog modusa rješavanja problema "Agrokomerca", kao i svih uništenih preduzeća u BiH, saopćeno je iz SDP-a.

Kontruktivan odnos

Sagovornici su dogovorili konstruktivan odnos kada je u pitanju formiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Glasnogovornik DNZ-a BiH, Nermin Purić, potvrdio je za Sarajevo-x.com, da će ta stranka biti partner SDP-u za formiranje vlasti na svim nivoima, a posebno u Unsko-sanskom kantonu.

"Složili smo se da pitanja u BiH treba rješavati na temelju dijaloga i postizanjem konsenzusa. Mi smo spremni preuzeti svoj dio odgovornosti na temelju izbornih rezultata, ali i opredijeljenosti da BiH bude funkcionalna država", kazao je Purić, potvrdivši da bi ovim prvi put DNZ uzeo učešće u vlasti USK-a.

Tri stranke za Vladu

Na upit da li ratna dešavanja mogu biti i dalje prepreka, Purić je kazao da što se njih tiče to je stvar prošlosti.

Za formiranje vlasti u Unsko-sanskom kantonu, bit će potrebna koalicija tri stranke: Ne postoje, naime, dvije partije koje zajedno imaju natpolovičnu većinu.

S obzirom da su SDP i Stranka demokratske akcije već ranije, više-manje, usaglasili zajednički nastup na državnom i federalnom nivou, a uzimajući u obzir činjenicu da je u ovom kantonu protekle četiri godine funkcionirala crveno-zelena koalicija, za očekivati je historijski dogovor za Krajinu, i da prvi put DNZ bio dio vlasti, ne samo u Krajini.