BiH
1

SDP: Centralna izborna komisija donosi odluke pod pritiskom SDA

FENA
"Odluka Centralne izborne komisije BiH da odbije prigovor SDP-a, podnijet zbog navodnih nepravilnosti u provedbi tajnog glasanja za izbor gradskih vijećnika iz Općinskog vijeća Centar, otvara vrlo značajno pitanje", navodi se u današnjem saopćenju KOSDP Sarajevo.

U saopćenju se navodi da je glasanje u Općinskom vijeću Centar provedeno suprotno zakonom propisanoj proceduri i sasvim je jasno da je čin izbora, stog aspekta, neregularan, te da prigovor SDP-a ima puno opravdanje i zakonsku utemeljenost.

Zato zabrinjava ponašanje CIK-a u vezi s ovim predmetom, jer trebalo je nekoliko krugova glasanja da bi ovo tijelo donijelo odluku po prigovoru i to u prisustvu predstavnika SDA, kojima tu nije bilo mjesto, navodi na zaključak da je CIK prekršio sve norme demokratičnosti i neovisnosti u svom radu.

"Zato otvoreno sumnjamo u ispravnost rada CIK-a i izborne rezultate koje potvrđuje, jer očito je pod utjecajem politike i donosi odluke ne na osnovu zakona, već po zahtjevima i nalozima političkih stranaka. SDA režirala cijeli ovaj slučaj i direktno je uticala na donošenje odluke. To je očigledno, ne samo zbog prisustva njenih 'stražara' sjednicama CIK-a, već i iz arogantnog istupa Nedžada Ajnadžića koji, svojim pozivom SDP-u da odustane od daljeg traženja pravde, otvoreno poručuje da je neće biti, sve dok je SDA na vlasti", navodi se u saopćenju.

Uostalom, na vladavinu bezakonja, korupcije i lopovluka smo već navikli, s obzirom na to da SDA to provodi već dva desetljeća i "uspješno" nas je dovela u red najkorumpiranijih i najzaostalijih zemalja u svijetu.

SDP će iskoristiti sva pravna i demokratska sredstva da dokaže ispravnost svog prigovora, navodi se u saopćenju KO SDP Sarajevo.