BiH
158

SDA nema namjeru pokretati referendum o ukidanju Republike Srpske

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Visoki funkcioneri Stranke demokratske akcije (SDA) negirali su u razgovoru za Klix.ba spekulacije da će ova stranka pokrenuti referendum o ukidanju RS-a ukoliko se u manjem bh. entitetu 25. septembra sprovede referendum o Danu RS.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić kazao je da ni njemu nije jasno ko navodno prijeti ukidanjem RS-a poručujući da bilo kakav referendum u BiH nije ustavan.

"Bilo kakav referendum ili bilo kakvo negiranje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a samim tim i rušenje RS-a. Ne mogu govoriti da nešto što se zove RS postoji zahvaljujući Dejtonskom mirovnom sporazumu i da u isto vrijeme govore kako ne treba poštivati odluke Ustavnog suda BiH koji je izvorna dejtonska kategorija", rekao je Salkić.

Dodao je kako je potrebno kada se priča o Dejtonskom mirovnom sporazumu govoriti o jednom kompletnom paketu u kojem se dosta toga ne sviđa ni Bošnjacima isto kao ni Srbima i Hrvatima.

"On je okvir za mir u BiH koji smo svi prihvatili i koji moramo poštivati. Ako ćemo ga poštivati onda ćemo poštivati i odluke Ustavnog suda BiH koje su takve kakve jesu pa bio neko zadovoljan ili ne. Mi smo nezadovoljni sve i jednom odlukom Ustavnog suda RS-a, sve i jednom odlukom Narodne skupštine i Vlade RS-a. Uprkos tome mi te odluke poštujemo i ne pozivamo građane na neposluh i da ne plaćaju porez iako porezima plaćaju institucije kojim nisu zadovoljni", kazao je Salkić.

Ramiz Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Salkić je istakao da RS čini najveću štetu sebi eventualnim sprovođenjem referenduma.

"OHR ne smije dozvoliti da se sprovede referendum o Danu RS-a, odnosno referendum o Ustavnom sudu BiH ili o uvođenju prakse da se ne poštuju odluke ovog suda. OHR ako to dozvoli onda on nema potrebe da postoji niti da se zove vrhovnim tumačem Dejtonskog mirovnog sporazuma", zaključio je Salkić.

I generalni sekretar SDA Amir Zukić je odbacio ovakve tvrdnje.

"Očito je riječ o demagoškim navodima. SDA je jasno opredijeljena za evropski put naše zemlje i reforme. Da se ne lažemo ni mi nismo sretni unutrašnjim uređenjima u BiH, ali nećemo u ovom momentu doprinositi destabilizaciji. Za one koji pokušaju da ugroze BiH mi imamo spreman odgovor", rekao je Zukić.

On je istakao da će SDA u skladu sa ustavnim mogućnostima raditi na izgradnji funkcionalne države.

Amir Zukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amir Zukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Te priče da mi pripremamo referendum žestoko odbacujem. Mi pripremamo jasan zahtjev koji ćemo uputiti institucijama koje treba da odreaguju u povodu najavljenog referenduma koji se odnosi na nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH", kazao je Zukić.

Na kraju je poručio kako od domaćih institucija i međunarodne zajednice očekuju da takve aktivnosti manjeg bh. entiteta spriječe.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na nedavnoj sjednici Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a koji je najavljen za 25. septembar.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".