BiH
57

Prvi čovjek SDA Srebrenica: Učinit ćemo sve da pitanje izdvajanja Srebrenice iz RS-a bude razmatrano

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) učinit će sve da u Srebrenici dođe do postavljanja pitanja izdvajanja ove općine iz entiteta Republika Srpska na dnevni red, kazao je za Klix.ba predsjednik Općinskog odbora SDA u Srebrenici Hamdija Fejzić.

Pitali smo ga i kako komentariše izjavu predsjednika Općinskog ogranka SNSD-a u Srebrenici koji je izjavio da je OHR već ranije stavio sličnu odluku van snage.

"OHR može staviti odluku van snage, a mi viskog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka pozivamo da onda poništi i odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a", rekao je Fejzić.

Dodao je kako postoji mnogo odluka vlasti u manjem bh. entitetu koje predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i na koje je OHR trebao reagovati.

"Ne samo da SNSD osporava legitimitet OHR-a, već to rade i sva druga tijela Republike Srpske. Oni time sakupljaju političke poene. Kada je potrebno da ostvare svoje ciljeve na račun drugih konstitutivnih naroda onda ne poštuju Dejtonski mirovni sporazum, a sada se pozivaju na legitimitet OHR-a", kazao je Fejzić.

Zaključio je da je politika SNSD-a i generalno vladajuće strukture u RS-u takva da iz Mirovnog sporazuma uzimaju samo ono što njima odgovara.

Podsjećamo, inicijativa o izdvajanju Srebrenice u RS-u nastala je kao odgovor na odluke vlasti u RS-u koje se tiču raspisivanja referenduma o Danu RS-a.

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a su u julu sa 63 glasa "za" usvojili Prijedlog odluke u kojem stoji da će referendum o danu manjeg bh. entiteta biti održan 25. septembra i da se raspisuje na teritoriji cijele Republike Srpske.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Bh. političari ranije su pozvali Valentina Inzka da interveniše i stavi van snage odluku Narodne skupštine RS-a s obzirom na to da ona predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.