BiH
65

Zagovornici inicijative za izdvajanje Srebrenice iz RS-a: Imamo skupštinsku većinu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici iz reda bošnjačkog naroda pokrenuli su inicijativu za raspisivanje referenduma o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske kao odgovor na najavljeni referendum o Danu RS-a. Domaći političari upozoravaju kako zagovornici ove inicijative imaju dovoljnu većinu u Skupštini Općine Srebrenica i kako ovakva reakcija ne treba čuditi nikoga.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je u razgovoru za Klix.ba kako još uvijek čeka poziv zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadika Ahmetovića na sastanak na kojem će bit raspravljano o inicijativi za izdvajanje Srebrenice iz RS-a.

"Ta inicijativa samo je odgovor na bahato ponašanje vlasti u RS-u, ne samo kada govorimo o najavi referenduma o Danu RS-a, već generalno i odgovor na težak život svih onih koji su prema Ustavu RS-a konstitutivni. Kako se čini, oni sve rade da ti ljudi budu marginalni", rekao je Duraković.

Podsjetio je na institucionalnu diskriminaciju nad Bošnjacima u RS-u i pitanje osporavanja korištenja bosanskog jezika.

"Vrlo jednostavno, mi više ne možemo podnositi ovo. Mislim da je krajnje vrijeme da uslijede reakcije na takve politike i da se konačno stanje u ovoj zemlji stiša s takvim namjerama", kazao je Duraković.

Istakao je kako oni jednostavno ne žele bit dio sistema u kojem se provodi politika SNSD-a kakvoj imamo priliku svjedočiti posljednjih godina.

"Ništa ne treba čuditi nikoga. Mi smo većina u Skupštini Općine Srebrenica i možemo donositi odluke i po pitanju referenduma. To nam je statutarno i zakonsko pravo. Lokalne zajednice su veći subjekti međunarodnog prava nego što su to entiteti. Mi ćemo razgovarati o tome koji su sljedeći koraci da idemo u tom smjeru", rekao je Duraković.

Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović smatra da je inicijativa za raspisivanje referenduma o izdvajanju Srebrenice iz RS-a samo lančana reakcija na najavljeni referendum o Danu RS-a.

"Ako počne kršenje Ustava BiH i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH onda se dovodi u pitanje i postojanje anarhije u državi. Onda se otvara pitanje zašto drugi regioni ne bi provodili svoje referendume? Ako se više ne ponašate u skladu s Ustavom i zakonima u BiH ne možete se protiviti ni drugima ako se kreću u tom pravcu", rekao je Osmanović.

Istakao je kako su iskustva iz prethodnih godina pokazala da se Republika Srpska nije uspjela izgraditi u smislu da njen sistem bude prihvatljiv svim građanima entiteta.

On je rekao kako predsjednik RS-a i generalno vlast u manjem bh. entitetu najavom referenduma o Danu RS-a najozbiljnije krše Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak ove zemlje.

"Sve institucije u BiH koje su zadužene za čuvanje ustavno-pravnog poretka moraju reagovati. Oni koji krše Dejtonski mirovni sporazum moraju odgovarati za to jer kršenje mirovnog sporazuma je dovođenja u pitanje mira na ovim prostorima, što nikome nije u interesu", rekao je Osmanović.

Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

On je dodao da je riječ o avanturizmu SNSD-a i Dodika, ali i pokušaju ispitivanja domaćih i međunarodnih institucija na primjeru očuvanja političkog sistema u BiH.

"Odnosno, da se pokaže da li je Dejtonski mirovni sporazum još uvijek na snazi ili nije, da li je PIC garancija implementacije mirovnog sporazuma i da li smo spremni da sankcionišemo ljude koji ga krše", kazao je Osmanović.

Kako kaže, SDA ovakve postupke neće tolerisati. On je pozvao na odgovornost PIC-a, OHR-a, Tužilaštva BiH i SIPA-e.

"Ovo je probni referendum i to su ranije najavljivali i Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Ako se ovaj referendum sprovede očita je namjera da se 2018. godine sprovede referendum koji bi išao u pravcu disolucije BiH, a mi to nikako ne smijemo dozvoliti", rekao je Osmanović.