BiH
1k

Bošnjački zastupnici pokreću inicijativu za referendum o izdvajanju Srebrenice iz RS-a

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U povodu odluke Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma i odluke Ustavnog suda RS-a da ne zaštiti vitalni interes Bošnjaka u RS, bit će otvorena rasprava o donošenju odluke na Skupštini Općine Srebrenica da se raspiše referendum na području Srebrenice da bude izdvojena iz RS, potvrdio je za Klix.ba zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović.

"Svjesni smo da referendumi u ovakvoj situaciji nisu rješenje, ali grad u kojem je počinjen genocid za koji postoje presude međunarodnog suda pravde i više presuda Haškog tribunala nema alternativu, imajući u vidu da OHR neće da zaustavi direktno kršenje Dejtonskog sporazuma od NSRS i svih političkih aktera u RS", rekao je Ahmetović.

On je dodao da kršenje odluka Ustavnog suda BiH, stavljanje Ustavnog suda u službu jedne nacije i jedne stranke i odnos naspram Bošnjaka po svim životnim pitanjima.

"Od progona, zatim nedozvoljavanja izučavanja maternjeg jezika, do direktnih prijetnji predsjednika RS-a da Bošnjaci moraju izaći na referendum ukoliko žele da žive u RS... naša odluka o raspisivanju referenduma na području Srebrenice je rezultat odnosa vlasti iz Banja Luke naspram države i Bošnjaka u RS-u te pasivnosti OHR-a u pogledu antidejtonskog djelovanja vlade RS-a i Milorada Dodika", kazao je Ahmetović.

Podsjećamo, Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske danas je odlučilo da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma o Danu RS-a u manjem bh. entitetu.

To bi u prijevodu značilo da vlasti u RS-u više ništa ne sprečava da objave odluku o raspisivanju referenduma u Službenom listu RS-a, čime će ona i stupiti na snagu.

Odluka o referendumu uslijedila je nakon što je Ustavni sud BiH, reagujući na apelaciju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku da obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a nije u skladu sa državnim ustavom.