Traže reakciju za 3 osobe
90

Schmidt ugostio Majke Srebrenice, interesovalo ih šta će poduzeti zbog proslave neustavnog "Dana RS-a"

S. Š.
Schmidt sa majkama enklava Srebrenica i Žepa (Foto: X.com)
Schmidt sa majkama enklava Srebrenica i Žepa (Foto: X.com)
Visoki predstavnik Christian Schmidt ugostio je danas predstavnice majki enklava Srebrenica i Žepa, tema je bila jučerašnja proslava neustavnog "Dana RS-a".

Kako je saopćeno iz Ureda visokog predstavnika, razgovarano je o tenzijama u vezi sa neustavnom proslavom neustavnog Dana RS-a 9. januara, a posebno bojaznima povratničkih zajednica koje su izrazile zabrinutost za svoju sigurnost.

O detaljima sastanka, kratko smo razgovarali sa Munirom Subašić koja je, također, prisustvovala sastanku.

"Razgovarali smo o jučerašnjem danu, šta će poduzeti, da li je pratio i zatražili smo da nešto uradi po pitanju tri osobe koje djeluju na državnom nivou. To su Željka Cvijanović, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Gojko Knežević i Nenad Nešić. Ako ništa, da obavijesti evropsku komisiju i evropski sud o njihovom ponašanju. Ne možemo se čitave godine baviti Dodikom, kao prethodnih godina", kaže Subašić.

Osim toga, sa Schmidtom su razgovarali i o knjizi koja sadrži sedam važnih presuda koje dokazuju agresiju na Bosnu i Hercegovinu, a koja će biti predstavljena 1. marta.

"Izdali smo knjigu koja sadrži sedam važnih presuda gdje se dokazuje agresija na BiH, zatražili smo da kad bude promocija 1. marta pozovemo sve ambasadore, PIC, da dođu i da im podijelimo knjige. Mora se odnekud početi", kaže ona.

Za kraj, Subašić smatra da je razlog nedolaska Vučića, Orbana i Le Pen na jučerašnju proslavu neustavnog "Dana RS-a" taj što ih je Schmidt upozorio pismom, a dodaje i to da su došli, umnogome bi "dalo krila" Dodiku i ostalim u RS-u.