BiH
0

Savez samostalnih sindikata navode premijera Gutića okarakterisao kao "pucanj u prazno“

Piše: M. H.
Bego Gutić (Foto: Klix.ba)
Bego Gutić (Foto: Klix.ba)
Na konferenciji za medije održanoj 2.10.2015. godine, premijer Kantona Bego Gutić je pokušao demantirati prezentovane podatke Saveza samostalnih sindikata BiH TK o donošenju Zakona kojim se, umjesto smanjenja, povećavaju plaće izabranim i imenovanim dužnosnicima i tom prilikom iznio neistine koje u cijelosti demantiramo, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Kantonalnog odbora Tuzla (SSS KO TK)

U saopćenju se navodi da predsjednik SSVOONK-a BiH TK Terzić nije nikada bio predsjednik nego samo član Komisije za izradu Pravilnika o prijemu u radni odnos u srednje škole, i kao predstavnik Sindikata imenovanoj Komisiji je dostavio sindikalne prijedloge u pisanoj formi.

"Prijem pripadnika boračkih populacija - demobilizirani borci koje Premijer imenuje izvršen je u mandatu ministra Kunića, što se može provjeriti na web stranici MONKS-a TK. Sindikati su sa Koordinacijom boračkih organizacija TK i Ministarstvom jedinstveno zauzeli stav da se zapošljavanje direktnih učesnika rata, šehidske djece i djece poginulih boraca rješava prioritetno i trajno u skladu s važećim pravnim propisima", istaknuto je u saopćenju sindikalaca.

"Ostali navodi koje je Premijer Gutić iznio na konferenciji za medije jesu i ostat će samo pokušaj da se diskreditiraju pojedini članovi i Kantonalni odbor SSS BiH TK", stoji u saopćenju.

Ocijenili su da navedeni medijski istup premijera Gutića, može predstavljati direktan oblik i način pritiska na rad i djelovanje Sindikata, a što je prema njihovim riječima Zakonom izričito zabranjeno.