BiH
3

Savez logoraša u BiH: Što je manja kultura sjećanja, sve smo bliže nasilju

Anadolija
Foto: FENA
Foto: FENA
U organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini okruglim stolom "Želimo li biti svjedoci zaborava" počela je sedmica sjećanja pod nazivom "Kulturom sjećanja protiv kulture nasilja".

"Kultura sjećanja ne može se zasnivati samo na entuzijazmu pojedinaca već joj cijelo društvo mora posvetiti posebnu pažnju", rekao je predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Prema njegovim riječima, kultura sjećanja u BiH na marginama je političkih i javnih interesa te tako pogoduje stvaranju napetosti, zaborava i ponavljanja zločina iz prošlosti.

"Što nam je manja kultura sjećanja, sve smo bliže nasilju. BiH ne može sebi dozvoliti takav luksuz da se ponovo okrenemo nasilju. Želimo jezikom istine govoriti o tome šta se u BiH dešavalo tokom rata. Ono s čime se susrećemo na našim godišnjicama, na njima prisustvuju porodice žrtava, preživjeli, našom analizom utvrdili smo da je njihova starosna dob 52 godina. Da li ćemo za par godina biti u stanju da takve godišnjice obilježavamo? Nikad nismo pozivali na mržnju i osvetu, isticali smo da je BiH previše mala da bi bilo još podjela. Govorili smo da se od prošlosti ne može živjeti, da je potrebno više radnji za suživot. Ne želimo djelovati samo od godišnjice do godišnjice, krajnje je vrijeme da kulturi sjećanja posvetimo svi više pažnje", rekao je Mešković.

Povod za odabir 22. februara kao početka sedmice sjećanja je u 15. godišnjici od presude MKSJ-a (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju) koji je na današnji datum 2001. godine osudio Dragoljuba Kunaraca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića na po 28, 20 i 12 godina zatvora zbog silovanja i porobljavanja Bošnjakinja u Foči, od juna 1992. do februara 1993. godine.

"U presudi za silovanje u Foči, koja predstavlja svojevrstan presedan, prvi je put jedan međunarodni sud, djelo silovanja i seksualnog porobljavanja kvalificirao kao zločin protiv čovječnosti, te je njome i pravno razjašnjeno šta znači seksualno porobljavanje", naglasio je Mešković.

U okviru sedmice sjećanja, od danas do 26. februara bit će organizovan ni niz aktivnosti na mjestima obilježenim traumatskim događajima iz razdoblja 1992.-1995., širom zemlje.

Sutra je planirano otkrivanje spomenika logorašima ubijenim na području Općine Vogošća. Bit će organizovane posjete školama i historijski časovi u Prozoru, Jablanici i Mostaru. U Brčkom je u srijedu planirana projekcija dokumentarnog filma "Logori smrti". U Bratuncu će biti upriličena psihosocijalna radionica sa maloljetnim žrtvama torture nakon čega će u Vukovaru biti organizovana posjeta Spomen domu Ovčara.

Na današnjem okruglom stolu u Sarajevu učestvuju potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić, akademik Abdulah Sidran, savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica i drugi gosti.