Povodom "Dana RS-a"
116

Logoraši poručili: I prošle godine smo podnijeli krivične prijave povodom 9. januara

S. Š. U.
Savez logoraša BiH pozvao nadležne institucije da procesuiraju proslavu 9. januara (Foto: N. G./Klix.ba)
Savez logoraša BiH pozvao nadležne institucije da procesuiraju proslavu 9. januara (Foto: N. G./Klix.ba)
Iz Saveza logoraša BiH uputili su poruku javnosti povodom obilježavanja neustavnog Dana RS-a istakavši da su i prošle godine podnijeli prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Ističu da iako je struktura stanovništva na ovim područjima, a pogotovo na području Bosne i Hercegovine, oduvijek odražavala šaroliki sastav, različitih nacionalnosti, različitih religija, ona se suštinski i tokom agresije, ali i oduvijek dijelila samo na dvije bitne kategorije: kategoriju dobrih ljudi i kategoriju onih drugih, loših ljudi.

"I ove godine, kao i prethodne, loši ljudi, se zdušno trude da na svaki raspoloživ način, opet početkom januara naprave atmosferu netrpeljivosti, nesigurnosti, nemira za sve one koji nisu sa njima", istakli su.

Naglasili su i da se logoraši bore protiv filozofija onih koji "razmišljaju na način ekskluziviteta ovih područja, prava, pa čak i života".

Poručili su i kako svakodnevno rade, u okruženju punom ograničenja, na dokazivanju istine i pravde.

"U tom smislu, savez je sa poslijeratnih procijenjenih 200.000 logoraša, a danas prema istraživanjima, nešto preko 51% živih svjedoka, pronašao i dokazao ono što je jasna istina, podastrta dokazima od strane najviših svjetskih sudskih institucija ikada", istakli su.

Podsjetili su i da je Savez logoraša u Bosni i Hercegovini prije godinu dana, 11. januara 2022. godine, na protokol Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podnio dvije krivične prijave vezane za incidente tokom identičnih prošlogodišnjih januarskih obilježavanja u Bijeljini, Janji, Foči, Gacku i Prijedoru.

Pozvali su i da institucije i rade svoj posao kako bi se zajednički gradio funkcionalan sistem i država.