BiH
0

Savas Ereren proglašen krivim za organizirani kriminal

FENA
Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio Sporazum o priznanju krivnje između Tužilaštva BiH i optuženog Savasa Ererena te izrekao prvostepenu presudu kojom je Savas Ereren oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba.

Optuženi je osuđen na kaznu zatvora od tri godine. Sud mu je također kao sporednu kaznu izrekao novčanu kaznu od 15.000 KM koju je Ereren dužan platiti u dvanaest jednakih rata u roku od 12 mjeseci od dana pravosnažnosti presude.

Od 2003. do 2007. Ereren se zajedno sa Šinasi Firatom, Muhedinom Kurtovićem i Ercanom Sőzenom, djelujući kao organizirana kriminalna grupa, povezao s drugim organiziranim kriminalnim grupama u zemljama regiona a koje su djelovale na teritoriji Turske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije.

Zajedničkim djelovanjem omogućavali su nedozvoljeni prelazak državne granice i krijumčarenja osoba državljana Republike Turske iz Turske, Makedonije preko teritorije BiH u Hrvatsku te prebacivanja ilegalnih imigranata prema zemljama zapadne Evrope, uglavnom u Italiju i Francusku.

Za ove poslove naplaćivali su između 3.000 - 4.000 eura po osobi.

Za ulaz ilegalnih imigranata u BiH koristili su legalne kopnene međunarodne granične prijelaze i MGP Aerodrom Sarajevo. Nakon ulaska ilegalnih imigranata u BiH bi dalje davali upute za vršenje prihvata turskih državljana na teritoriji BiH, a zatim davali upute za vršenje prijevoza i smještaja i u susjedne zemlje, pripremu dokumentacije, garancija, povratnih aviokarata, rezervacija, vaučera o plaćenom smještaju putem turističkih agencija, osiguranju viza i sl.

Sud je 29. februara optuženom Savasu Ererenu ukinuo pritvor i odredio mjeru zabrane putovanja. Istim rješenjem od optuženog Ererena privremeno su oduzeti pasoši-putne isprave izdate od ovlaštenih institucija države BiH i Turske kao i bilo koje druge države koje ima na raspolaganju i zabranjeno mu je korištenje lične karte za prelazak državne granice BiH.

Optuženi je u skladu s rješenjem o ukidanju mjera pritvora pušten na slobodu dok se ne odredi mjesto izdržavanja kazne.