BiH
0

Sastanak predsjednika Vrhovnog i kantonalnih sudova u FBiH

FENA
Predsjednik Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine Amir Jaganjac razgovarao je danas s predsjednicima kantonalnih sudova o pitanjima vezanim za kaznenu politiku i primjenu Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u FBiH, saznaje Fena u Vrhovnom sudu.

Sudionici sastanka konstatirali su da analiza kaznene politike predstavlja stalnu obavezu svih sudova u FBiH radi ostvarivanja ciljeva generalne prevencije i ujednačavanja sudske prakse.

U tom kontekstu, predsjednici sudova će nastaviti razmjenu informacija o kaznenoj politici u pojedinim sudovima te će se u skladu sa zaključcima takve analize kreirati kaznena politika na nivou FBiH.

Pritom će se posebna pažnja posvetiti adekvatnosti kaznene politike, s obzirom na eventualne zaključke o povećanju broja izvršenja krivičnih djela, analizu ostvarivanja ciljeva generalne prevencije u odnosu na kaznenu politiku zastupljenu prilikom zaključivanja sporazuma o krivnji, odnosno pregovaranja o krivnji, kao i primjenu odredaba o ublažavanju zakonom propisane kazne.

U odnosu na krivična djela počinjena protiv službenih osoba/pripadnika ministarstava unutrašnjh poslova i krivična djela počinjena na sportskim manifestacijama sačinit će se posebna analiza na osnovu koje će se preduzeti odgovarajuće mjere radi adekvatnog sankcioniranja krivičnih djela iz ove oblasti, zaključak je sudionika sastanka.

Konstatirano je, također, da je neustavna i nezakonita primjena Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u FBiH koja je dovela do neustavnog i nezakonitog smanjenja plaće od 10 posto sudijama koji se finansiraju iz federalnog budžeta i sudovima u pojedinim kantonima, devalvirala uspjeh reforme pravosuđa i dovela u pitanje nezavisnost i samostalnost sudova.

Stoga su sudionici sastanka zatražili od izvršnih i zakonodavnih tijela Federacije BiH i kantona u kojima je na neustavan i nezakonit način primijenjen spomenuti zakon da omoguće da se njegovom pravilnom primjenom ispoštuju odredbe Ustava FBiH kojima je propisano da plaće i druge naknade sudija ne mogu biti umanjene tokom trajanja službe ni u jednom od sudova Federacije.